Hlavní obsah

Napjatá koalice pokračuje v jednáních

Právo, ČTK, ada, nig

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

V pátek v řadách vládní koalice po několika hektických dnech zavládl relativní, i když napjatý klid. Pokračují neformální vyjednávání a v neděli se možná uskuteční jednání celé vládní koalice.

Foto: Jiří Růzha

14.roční festivalu Cesta k nám 2018 v Ústí nad Labem

Článek

Očekává se, zda se v sobotu sejde předsednictvo ČSSD a zda premiér Stanislav Gross ještě před zásadním rozhodnutím o osudu své vlády svolá koaliční schůzku. "Koaliční schůzka bude pravděpodobně v neděli, ale není to ještě stoprocentně jisté," řekl v pátek místopředseda US-DEU František Pelc.

Jaké varianty zvažoval premiér Gross:
:. zachování současné tříbarevné koalice
:. vláda soc. dem. a unionistů bez lidovců za podpory ODS
:. vláda soc. dem. bez unionistů a lidovců za podpory ODS
:. demise premiéra a tím pád celé vlády
:. podpora úřednické vládě
:. podpora zkrácení volebního období a vypsání předčasných voleb
:. menšinová vláda ČSSD tolerovaná komunisty

Místopředseda KDU-ČSL Jan Kasal soudí, že aktivita teď není na lidové straně, která nemá důvod měnit svou politiku. "My jsme své postoje zřetelně formulovali a nestalo se nic, co by nás mělo vést ke korekci těchto postojů," uvedl Kasal. KDU-ČSL je připravena na jednání na jakékoliv úrovni, sama ho ale iniciovat nehodlá, dodal.

Premiér už vládě s lidovci nedává moc velkou šanci. Odvolat trojici ministrů za KDU-ČSL, jak mu doporučil poslanecký klub ČSSD, ale zatím nehodlá. A lidovci sami Grossův kabinet neopustí.

Kasal: Grossovy varianty nejsou objevné

Úvahy o předčasných volbách, které žádá ODS a které nevyloučil ani prezident Václav Klaus, pokládá Kasal spíše za akademickou debatu. "Ve sněmovně se 120 hlasů bude těžko shánět," uvedl. I ostatní scénáře se mu zdají "málo objevné". ODS už odmítla možnost "vyměnit" toleranci vlády za prosazení většinového volebního systému. Je ochotna aktivně vstoupit do hry jen tehdy, pokud by dohoda stran vedla k dřívějšímu konání voleb.

Komunisté chtějí, aby si koalice sama vyřešila vládní krizi, a to nejpozději po skončení velikonočního sjezdu ČSSD. "Ať koalice řekne, že je schopna dál vládnout, nebo ať vláda podá sama demisi," řekl ve čtvrtek Právu místopředseda Sněmovny a KSČM Vojtěch Filip.

Gross nechce patový stav protahovat donekonečna, rozhodnutí by mělo padnout do poloviny příštího týdne. Ve čtvrtek se sejde celostátní výbor KDU-ČSL za účasti předsedů všech krajských organizací.

Létají i vtipy

Vládní krize nabírá v kuloárech i komických rozměrů. Bez ohledu na fakt, že to mezi některými politiky vypadá na pár facek, kolovaly Sněmovnou vtipy. Z dílny odpůrců lidovců pochází následující: Lidovcům se konečně naplní třikrát a dost: rozbití Klausovy vlády, rozbití čtyřkoalice, rozbití Grossovy vlády... a dost!

K autorství dalšího vtipu se hlásí jak lidovci, tak sociální demokraté. V kuloárech tak na sebe politici pokřikují: Víte, proč má Gross tak velké příjmy z nelegálních zdrojů? Odpověď je jednoduchá - protože soc. dem. je největší bordel a za partnera má největší k....

Reklama

Související témata:

Související články

Politici jednají o pokračování koalice

V úterý pokračují jednání vládních i opozičních stran o kauze premiéra Grosse, kvůli níž se spekuluje o rozpadu vládního kabinetu. Kromě grémií ODS a KSČM...

Soc. dem. se pře, kdo nejlépe hájí Grosse

Levicovější část ČSSD, jejímž nejvýraznějším představitelem je kandidát na předsedu ČSSD Zdeněk Škromach, se ve středu nechala ve sněmovních kuloárech slyšet,...

Výběr článků

Načítám