Hlavní obsah

Demonstranti před Úřadem vlády žádali Grossovu demisi

PRAHA

Před Úřadem vlády se ve středu po poledni sešlo zhruba sto lidí, kteří přišli podpořit demonstraci za odstoupení premiéra Stanislava Grosse. Svolavatel protestu, který se představil jako Erik Matouš, přečetl hlučnému davu zhruba 20 otázek, týkajících se financování Grossova bytu i okolností podnikání jeho manželky, na něž zatím "nedostal odpověď".

Foto: Archiv Obecního úřadu Úvalno

Zrcadlový labyrint je otevřen od dubna do června každý všední den od 10 do 17 hodin, o prázdninách denně.

Článek

:. Erik Matouš čte své otázky přihlížejícím lidem. FOTO: MMS NOVINKY/Martin Hyška

Lidé skandovali Demisi! a potleskem reagovali na řečníka. Ten kromě jiného vyzval demonstrující, aby se takto scházeli před Úřadem vlády pravidelně každou středu. "Dokud to bude nutné, jsem připraven účastnit se demonstrací pravidelně," řekl Matouš.

"Jakým způsobem politici tuto záležitost vyřeší, je jejich věc, možností je víc. Cílem demonstrace je poukázat na nepřijatelnost této jedné konkrétní osoby," dodal Matouš.

Když se po Matoušově projevu pokusil se svým projevem vystoupit předseda České pravice Michal Simkanič, lidé ho okamžitě vypískali.

Kde že je ten parlament?

Na demonstraci přijeli i lidé z dalších měst. Jeden z protestujících přijel z Jablonce nad Nisou a v přestávkách mezi projevem občas zvolal "Kalousek na Hrad!". Jiný účastník, Jan Blažek, přijel z východních Čech. "Myslím, že lidé by měli vyjádřit svůj názor, jestliže jsou nespokojení. Ačkoliv si od této akce neslibuji příliš, stálo mi za to přijet sem a podpořit tuto demonstraci. Čekal jsem ale více lidí," řekl Blažek.

Po zhruba půlhodině protest skončil před Úřadem vlády a organizátor se vydal ke Sněmovně předat výzvu premiérovi. Následovalo ho několik desítek lidí. "Kde je vlastně ten parlament?," ptali se kolemjdoucích někteří protestující, když ztratili kontakt s vedoucí skupinkou.

Ve Sněmovně Erik Matouš předal do rukou tajemníka Sněmovny Lukáše Vymětala písemný požadavek na demisi premiéra. Poté ještě hrstka demonstrantů postávala před Sněmovnou, ostaní se v klidu rozešli.

:. Demonstrující před Úřadem vlády požadují demisi preméra Stanislava Grosse. FOTO: MMS NOVINKY/Martin Hyška

Reklama

Související články

Grossovi prodají prosecký dům

Manželé Grossovi se rozhodli prodat dům na pražském Proseku, kde manželka premiéra chtěla s podnikatelkou Libuší Barkovou vystavět luxusní bytový komplex....

Rýsuje se kompromis Kalousek - Gross

Prezident Václav Klaus se včera aktivně zapojil do řešení vládní krize. Požádal premiéra Stanislava Grosse a předsedu KDU-ČSL Miroslava Kalouska,...

Výběr článků

Načítám