Hlavní obsah

Politici jednají o pokračování koalice

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

V úterý pokračují jednání vládních i opozičních stran o kauze premiéra Grosse, kvůli níž se spekuluje o rozpadu vládního kabinetu. Kromě grémií ODS a KSČM se sešlo i grémium KDU-ČSL a jednat budou i poslanecké kluby. Na tenise se v pondělí sešel i prezident Václav Klaus se šéfem ODS Mirkem Topolánkem.

Foto: archiv 14|15 BAŤŮV INSTITUT
Článek

Sociální demokracie podle předsedy její poslanecké frakce Michala Krause hledá v současné koaliční krizi řešení, které by "nevyvolalo nevratné rozhodnutí". "V tuto chvíli jsou příkopy tak hluboké, že jejich zahrabání rozhodně nebude otázkou hodin, dnů, možná dokonce ani týdnů," řekl v úterý Kraus před zasedáním poslaneckého klubu socialistů.

Pondělní schůzka s lidovci, o níž informovalo dnešní Právo, byla podle Krause neoficiální. "Hledali jsme stanoviska, která by umožnila současné pozice KDU-ČSL a sociální demokracie sblížit tak, aby nedocházelo k rozpadu koalice," uvedl.

Podle informací Práva se však rýsuje kompromis, na jehož konci bude dohoda mezi Grossem a Kalouskem o pokračování koaliční smlouvy. Naděje vychází z noční schůzky představitelů ČSSD a KDU-ČSL. [celá zpráva]

Předsednictvo lidovců v úterý nepotvrdilo požadavek místopředsedy strany a ministra zahraničí Cyrila Svobody na svolání celostátní konference [celá zpráva].

Komunisté ODS nepodpoří

Komunisté zatím tvrdí, že při případném hlasování o nedůvěře vládě se k ODS nepřidají. Občanští demokraté požadovali Grossovu rezignaci a předčasné volby. "V normální demokratické zemi by předseda vlády v této situaci buď odstoupil, nebo minimálně sám požádal o důvěru," řekl předseda ODS Mirek Topolánek.

Klaus s Topolánkem na tenise

Také Topolánek se v pondělí sešel s prezidentem Klausem. "Podařilo se mi potkat s panem prezidentem, vyměnili jsme si názory," řekl v úterý s tím, že ODS nyní čeká na řešení koaliční krize. "Není to naše hra, nejsme přímí účastníci vládní krize, my čekáme, jestli to nakonec dopadne tak, jak všichni čekáme," dodal Topolánek.

Mluvčí prezidenta Petr Hájek uvedl, že se setkali "nejspíše na tenisu" a dodal, že o podrobnostech schůzky nemá bližší informace. "Prezident je nyní v Bruselu a o detailech setkání s předsedou ODS jsme spolu nehovořili," dodal Hájek.

Třetí vládní strana - Unie svobody-DEU - se zatím drží stranou. Zda setrvá ve vládě jen s ČSSD, se unionisté rozhodnou až ve chvíli, kdy se spojenectví se sociálními demokraty a lidovci definitivně rozpadne. Prezident Václav Klaus ovšem vyzval Grosse a Kalouska, aby hledali nezpochybnitelné východisko z nynější politické krize [celá zpráva].

Ke kauze kolem financování premiérova bytu, která byla jednou z příčin vládní krize, se v pondělí vyjádřil také bývalý prezident Havel. Podle svých slov považuje situaci za "úplnou absurditu".

Spekulace týkající se obchodních aktivit premiérovy manželky Šárky chápe jako vážnější. Exprezident si není jist, zda šéf lidovců Miroslav Kalousek, který Grosse vyzval k rezignaci, je "nejpřirozenějším strážcem politické morálky" [celá zpráva].

Reklama

Související články

Rýsuje se kompromis Kalousek - Gross

Prezident Václav Klaus se včera aktivně zapojil do řešení vládní krize. Požádal premiéra Stanislava Grosse a předsedu KDU-ČSL Miroslava Kalouska,...

Výběr článků

Načítám