Hlavní obsah

Soc. dem. se pře, kdo nejlépe hájí Grosse

Právo, trj
PRAHA

Levicovější část ČSSD, jejímž nejvýraznějším představitelem je kandidát na předsedu ČSSD Zdeněk Škromach, se ve středu nechala ve sněmovních kuloárech slyšet, že někteří kandidáti do vedení strany svého šéfa Stanislava Grosse nedostatečně hájí. Padla dvě jména: ministr financí Bohuslav Sobotka a Petra Buzková.

Foto: Zdeněk Němec
Článek

"Budu podporovat ty, kteří se postavili za prapor sociální demokracie," řekl ČTK poslanec Karel Šplíchal.

Buzková však pro Právo odmítla, že by se za Grosse nepostavila. "Konec konců nejsem v žádné oficiální funkci ve vedení strany, nejsem ani členkou poslaneckého klubu. Maximálně se mohu vyjadřovat z pozice členky vlády," reagovala Buzková. Tu Gross před časem přesvědčoval, aby kandidovala na místopředsedkyni soc. dem.. Buzková nakonec kývla s tím, že by chtěla být pouze v Grossově týmu.

Ministryně chápe Škromachovu současnou angažovanost, a to kvůli jeho ambicím na sjezdu. "Kromě toho byl Zdeněk Škromach vždy zastáncem toho, aby koalice nepokračovala v tomto složení. Pokud se situace vyvíjí, jak on by si přál, chápu, že je v tom velmi aktivní," dodala Buzková.

"Tahají za provaz tak, jak je potřeba," bránil Sobotku a Buzkovou předseda klubu poslanců ČSSD Michal Kraus, který je stoupencem liberalizace programu ČSSD. Když klub v úterý přijímal usnesení, že podporuje Grosse a jeho kabinet i bez lidovců, Sobotka hlasoval podle Krause pro.

"Jednota po útoku"

Útoky na Grosse podle předsedy zahraničního výboru Sněmovny Vladimíra Laštůvky ČSSD stmelily. "Neidentifikuji to jako jednotu za svým vůdcem, ale jako jednotu po útoku, v obraně," řekl Právu Laštůvka.

Pro něj jsou nepřijatelné úvahy o tom, že pokud Škromach prohraje souboj o předsednictví s Grossem, neměl by být ani prvním místopředsedou. "Něco takového vůbec nepřipadá v úvahu v žádné souvislosti. Je to základním popřením vnitrostranické demokracie," poznamenal Laštůvka.

Škromachovým postojům při vládní krizi a jeho výhradám k lidovcům Laštůvka rozumí. "Jestli kolega Škromach získává body, tak mezi členstvem. Protože členové soc. dem. jsou ostře vyhranění, jednoznačně naladěni, a to dlouhodobě, že tahle konstelace je špatně," dodal.

Reklama

Související články

ČSSD opět jednomyslně podpořila Grosse

Poslanci ČSSD se v úterý jednomyslně shodli na podpoře vlády sociální demokracie v případě odchodu KDU-ČSL. Podporují také dosavadní postup Grosse jako...

Výběr článků

Načítám