Hlavní obsah

Náměstek Štábl na školství zůstává

Ve vedení ministerstva školství zůstává náměstek pro IT Milan Štábl, který si do svých služeb najal Luďka Šteffela, obviněného v kauze Dozimetr. Štábl před nástupem do funkce pracoval jako ředitel zlínského krajského úřadu. Nyní vede jako krizový manažer Cermat, který připravuje maturity a státní přijímačky.

Foto: Petr Horník, Právo

Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy

Článek

„Milan Štábl prošel výběrovým řízením podle služebního zákona. Jako krizový manažer okamžitě po svém jmenování do funkce ředitele Cermatu začal konat kroky pro stabilizaci této společnosti jak po personální, tak po ekonomické stránce,“ napsala Právu mluvčí ministerstva Aneta Lednová.

Ministerstvo obhajuje i Šteffelovo angažmá ve službách náměstka. „Pana Šteffela najal Milan Štábl v dubnu jako obecně uznávaného odborníka na IT kvůli zakázce na servisní služby a podporu provozu TPKC (tisková technologie). Po několika kolech vyjednávání s dodavatelem služeb se mu podařilo částku, kterou Cermat zaplatí dodavateli v následujících šesti měsících, snížit z původních 21 570 544 Kč na 17 243 162 Kč. Tímto tedy ušetřil přes 4 200 000 Kč z veřejných financí,“ uvedla Lednová.

Gang používal šifrované mobily. Měl ho i Gazdík

Domácí

„Náměstek Štábl v časové tísni nemohl měnit dodavatele (PragoData, Konica), jen chtěl vyjednat férovou cenu. To se podařilo i s přispěním pana Šteffela. Samozřejmě, s ohledem na současnou kauzu, další spolupráce s panem Šteffelem nepřipadá v úvahu,“ dodala mluvčí.

Smlouva na konzultace měla být Šteffelovi sjednána na 50 hodin měsíčně, přičemž podle ministerstva částka nepřesahovala 500 Kč na hodinu. Štáblova pozice náměstka pro IT byla nově zřízena po nástupu Petra Gazdíka (STAN) do čela resortu.

Podle serveru pedagogicke.info bylo výběrové řízení vyhlášeno těsně před vánočními svátky 23. prosince, což svědčí o tom, že nebyl zájem přilákat ke konkurzu co nejvíce zájemců. Detaily výběrového řízení už nejsou z veřejných zdrojů dohledatelné.

Vyjednal slevy? Rozdíl prý shrábl

Štábl byl tou dobou šéfem úřadu Zlínského kraje, pozici zastával od roku 2018. Gazdík byl zlínským radním v letech 2016 až 2020. Do vedení ministerstva nastoupil Štábl 1. března a po nenadálém odvolání ředitelky Cermatu Michaely Kleňhové 24. května byl pověřen jeho řízením.

Gazdík jako důvody odvolání uvedl pomalost, liknavost Cermatu a odvolával se i na audit ministerstva financí, který konstatoval, že řada zaměstnanců měla souběžné dohody o provedení stejného typu práce. Kleňhová pochybení odmítla i třeba s tím, že u každé dohody byla činnost navíc popsána a splněna. Trestní oznámení, o kterém Gazdík také hovořil, nepadlo.

Kosák byl fajn chlap. A pak si koupil bentley

Krimi

Šteffel působil jako vedoucí jednotky informačních technologií Dopravního podniku Praha. Podle policie zasahoval do zakázek DPP a podával ostatním členům gangu informace o dění v podniku. Podle serveru neovlivni.cz zavedl nekalé praktiky i do vztahů ministerstva a jeho dodavatelů, jak popsal serveru zástupce jedné z firem.

„Vyjednávání probíhalo v podstatě tak, že pan Šteffel nám nejprve oznámil, že nikoho z nás nepotřebuje. Pak udělal takzvaný audit zakázky a začal vyjednávat s dodavateli, které začal tlačit ke slevě. Když se s dodavateli již vysoutěžené zakázky dohodne na slevě a dodavatel si myslí, že má konečně dohodu, přijde Šteffel a oznámí, že se smlouva podepisuje na původně vysoutěženou sumu,“ popsal podnikatel, který nechtěl být jmenován.

„A to s tím, že dodavatel musí podepsat smlouvu s třetí stranou, která si nárokuje vyjednanou slevu jako desátek za to, že firma nepřijde o celou zakázku,“ vysvětlil.

PŘEHLEDNĚ: Kdo je kdo na seznamu obviněných v kauze Hlubuček

Krimi

Stejnou zkušenost podle serveru popsal i další zástupce dodavatelské firmy: „Celé to jednání nepůsobilo dojmem, že by jeho hlavní starostí bylo řádné hospodaření ministerstva.“

Přestože Štábl ve funkci zůstává, podle koaličních Pirátů by měl odejít z ministerstva s Gazdíkem. Ten končí koncem června. V pátek Piráti vyzvali k ukončení Štáblova angažmá s tím, že se jim nelíbí jak volba Šteffela za poradce, tak podmínky Štáblova výběru.

Balaš: Asi mě vybrali i kvůli předsednictví EU

Domácí

Reklama

Výběr článků

Načítám