Hlavní obsah

Nákaza se nejvíc šíří v Praze. Vrchol omikronu nejpozději koncem ledna

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Laboratoře v pátek odhalily covid u 13 151 osob, což je více než dvojnásobek oproti pátku minulého týdne, zatím ale nedochází k nárůstu počtu hospitalizovaných. Nejhorší epidemická čísla má nyní Praha. Podle ředitele Ústavu zdravotnických informací a statistiky (ÚZIS) Ladislava Duška bude nástup omikronu rychlý a vrcholu by mohl dosáhnout nejpozději koncem ledna.

Článek

„Celá republika se začne zvedat a bude to velmi rychlé. Do konce ledna bychom měli dosáhnout vrcholu a začít zase klesat, pokud jde o počet nákaz,“ řekl v pátek České televizi.

Nákaza se nyní nejvíce šíří v Praze a okolí, kde se sedmidenní počet nových případů na 100 tisíc obyvatel pohybuje kolem tisíce – v metropoli je to 1141, v okrese Praha-západ 1234 a v Praze-východ 1107, až s odstupem následuje okres Vsetín (902).

Nejlepší čísla má nyní Jihlavsko (244). Z krajů je na tom nejlépe Vysočina (326).

Nákazy rostou, hospitalizovaných ubývá

Domácí

Dušek řekl, že čísla se zřejmě začnou zvedat příští týden i mimo Prahu.

V Česku se nyní šíří varianta omikron, která je nakažlivější než předchozí delta, ale průběh onemocnění je obecně lehčí. Na vrcholu vlny může mít Česká republika až 50 000 nových případů denně.

V nemocnicích se situace promítne s odstupem asi pěti až deseti dnů. Podle reálného scénáře by mohlo takto přibývat 500 pacientů s covidem za den. V nejvyšším vrcholu v jednom dni by mohlo ležet v nemocnici až 5000 nakažených.

Dobrá zpráva o omikronu: Už se nám tu nikdo nedusí, říká izraelský lékař

Blízký a Střední východ

Aktuální stav v nemocnicích je příznivý. Zatímco v pátek minulého týdne bylo v nemocnicích s covidem 2606 pacientů, z toho 471 ve vážném stavu, tento pátek šlo o 1802 hospitalizovaných a 339 pacientů ve vážném stavu. Nemocnice údaje zpětně zpřesňují. Trend byl dosud dlouhodobě klesající.

Postupně klesají i statistiky úmrtí s covidem, stále však jde podle údajů z počátku týdne kolem 40 lidí za den. Čísla z posledních dní jsou nižší, nejnovější data se však zpravidla mění po dohlášení údajů a jejich doplnění.

Reklama

Výběr článků

Načítám