Hlavní obsah

Nákaza roste nejvíc v Ostravě a Brně. Podle balíčků už by sever Moravy zavíral obchody

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Koronavirová mapa Česka tmavne, nejpatrnější je to ve velkých městech, zejména v Ostravě, kde je 390 nových případů nákazy za posledních sedm dní. Z krajů si pak nejhůře stojí Moravskoslezský.

Článek

Za pondělí bylo v Česku zaznamenáno 1345 nových případů nákazy koronavirem, což je zatím nejvyšší hodnota od poloviny května. Mapa krajů a měst také tmavne.

Suverénně nejtmavším místem v Česku, tedy s největším počtem aktuálně nakažených, jsou Ostrava a Brno. Podle dat v týdenním průměru bylo k pondělí 11. října v Ostravě 390 aktuálně nakažených. Brno mělo 346.

Tmavší jsou na mapě i další velká města jako České Budějovice (135) či Plzeň (80). Naopak malé obce a územní celky se vyznačují minimálním výskytem.

Podle balíčků už by se zavíralo

Vláda o možném zpřísňování nebo rozvolňování opatření rozhoduje již několik měsíců na základě dat o hospitalizacích a zatíženosti nemocnic. Předtím se její kroky řídily systémem balíčků zohledňující týdenní incidenci případů, tedy kolik nových případů za posledních sedm dní v přepočtu na 100 tisíc obyvatel přibylo.

Zde je zajímavé srovnání aktuálních čísel s již nepoužívaným systémem balíčků. Podle něj by totiž Moravskoslezský kraj s hodnotou incidenčního čísla 105,5 spadal do druhého nejhoršího balíčku, který se vyznačuje tím, že jsou v drtivé míře omezeny či zavřeny služby, některé obchody či restaurace. Celostátní průměrná incidence k pondělí byla 60,8 nových případů na 100 tisíc obyvatel za posledních sedm dní.

Dobře si nevede ani Praha (79,2) a Jihočeský kraj (86,7), které by byly o jeden balíček výš. Nejlépe si pak podle starého systému stojí Liberecký a Královéhradecký kraj s hodnotami lehce nad 20.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám