Hlavní obsah

Nádvorník z ODS složil slib, Senát je kompletní

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Senát je opět kompletní, má všech 81 členů. Poslední místo ve čtvrtek dopoledne obsadil složením slibu Jan Nádvorník z ODS. Doposud mu v tom bránil výrok Nejvyššího správního soudu, který podzimní volby v senátním obvodu Praha 11 anuloval. Jenže Ústavní soud měl opačný názor a zvolení Nádvorníka ve středu potvrdil.

Foto: Vratislav Konečný

kovárna Hefaistos

Článek

Opoziční ODS tak v Senátu posílila své postavení. V horní komoře tak má 37 zástupců. Do nadpoloviční většiny, která postačuje k přijímání běžných zákonů, jí chybějí pouhá čtyři křesla.

Složení Senátu
klubpočet členů
ODS37
KDU-ČSL14
Klub otevřené demokracie13
ČSSD7
SNK7
nezařazení3

Nádvorník složil slib necelý den poté, co Ústavní soud verdikt Nejvyššího správního soudu anuloval. [celá zpráva] Nádvorník volby v Praze 11 vyhrál, ale jeho soupeř, kandidát lidovců Antonín Zápotocký, úspěšně navrhl výsledek voleb zrušit. [celá zpráva]

Podle správního soudu se volební kampaň v obvodu Praha 11 nekonala čestně a poctivě a poškodila Zápotockého. Soud souhlasil s tím, že články v místních listech mohly mít vliv na výsledky voleb. Ústavní soudci ale dospěli k závěru, že správní soud chybně zařadil obecní list do stejné kategorie jako například výlepové plochy. V tisku šlo navíc o spor dvou starostů v názoru na místní investice, a ne o střet dvou senátních kandidátů.

Středeční rozhodnutí Ústavního soudu znamená, že opakované volby v Praze 11, jež byly plánovány na únor, se nebudou konat.

Nádvorník se dnes stal členem senátního výboru pro hospodářství, zemědělství a dopravu.

Reklama

Související články

V Praze 11 se budou opakovat senátní volby

V Praze 11 se budou opakovat senátní volby. Rozhodl o tom Nejvyšší správní soud, který tak vyhověl stížnosti lidoveckého kandidáta Antonína Zápotockého, který...

V Praze 11 se bude do Senátu volit v únoru

Nejvyšším správním soudem byly na počátku prosince prohlášeny za neplatné výsledky listopadových senátních voleb v obvodu 19 v Praze 11. Prezident Václav Klaus...

Výběr článků

Načítám