Hlavní obsah

Zrušené volby v Praze 11 pobouřily prezidenta

Právo, Lukáš Bek, Oldřich Danda

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Prezident Václav Klaus je pobouřen rozhodnutím Nejvyššího správního soudu, který v pátek zrušil výsledky senátních voleb v obvodu Praha 11 a připravil tak o senátorské křeslo starostu patnáctého pražského obvodu Jana Nádvorníka (ODS).

Foto: Josef Zajíc

Ostrava 22.6.2017 Zlatý závod T- Mobile Olympijský běh v Ostravě - Porubě. Závod podpořil předseda ČOV Jiří Kejval.

Článek

"Mě to obecně pobuřuje, protože to je první zásah do politické svobody v naší zemi," řekl Klaus novinářům na dotaz Práva po svém vystoupení na kongresu ODS.

Kdyby podle svých slov vzal výroky vůči své osobě v poslední době před jakýmikoli volbami, které zatím proběhly, "tak myslím, že bych našel výroků podobného typu, na které si stěžoval onen neúspěšný kandidát do Senátu, tolik, že bych se mohl padesátkrát soudit u Nejvyššího správního soudu", uvedl Klaus.

Soud dal za pravdu stížnosti, kterou podal neúspěšný kandidát, starosta Křeslic Antonín Zápotocký (KDU-ČSL). Volby se tedy budou muset nejpozději v únoru opakovat. [celá zpráva]

Podle Klause však tudy cesta nevede, protože kandidáti mají spolu vést politický spor. "Já to opravdu považuji za strašně nebezpečný precedent, který může vést k opakování nebo blokování všech možných voleb na všech úrovních."

Klaus soudí, že si každý na sebe může nechat napsat hanopis, když ví, že asi neuspěje, a druhý den může říci, že to tento článek způsobil.

Nádvorník novinářům řekl, že o definitivní taktice se rozhodne až v pondělí. Zvažuje podat stížnost k Ústavního soudu. "Ale v každém případě jsem sebevědomý a věřím, že bych to mohl vyhrát znovu."

Reklama

Související témata:

Související články

V Praze 11 se budou opakovat senátní volby

V Praze 11 se budou opakovat senátní volby. Rozhodl o tom Nejvyšší správní soud, který tak vyhověl stížnosti lidoveckého kandidáta Antonína Zápotockého, který...

Výběr článků

Načítám