Hlavní obsah

V Praze 11 se budou opakovat senátní volby

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

V Praze 11 se budou opakovat senátní volby. Rozhodl o tom Nejvyšší správní soud, který tak vyhověl stížnosti lidoveckého kandidáta Antonína Zápotockého, který neprošel do druhého kola voleb. Podle předsedy soudu Josefa Baxy nebyla volební kampaň v daném obvodu vedena čestně a poctivě.

Foto: Klášter Plasy

Cisterciácké noci se odehrávají i v prostorách, které jsou obvykle nepřístupné, jako například letní refektář.

Článek

Zápotockému unikl postup do volebního finále o 325 hlasů. O tolik víc získal v prvním kole poražený finalista Petr Jirava ze SNK sdružení nezávislých, který se následně utkal se starostou Prahy 15 Janem Nádvorníkem z ODS. Ten nakonec vyhrál, ale dnešním verdiktem soudu klesl počet senátorů ODS na 35.

Zápotocký neúspěch přičítal údajným lžím a pomluvám, které o něm vyšly v místních radničních zpravodajích, a stěžoval si proto na porušení pravidel volební kampaně. Zprávy v radničním zpravodaji mohly mít výsledek na výsledky volby, řekl Baxa.

Dva dny před prvním kolem senátním voleb byl v Petrovickém zpravodaji zveřejněn rozhovor s údajným majitelem strategicky položených pozemků v Újezdě Milošem Červenkou, který navazoval na debatu o řešení klíčové komunikace v regionu, tedy dálničního obchvatu Prahy v její jižní a východní části. 

Červenka v rozhovoru uvedl, že Zápotocký a jeho rodina vlastní v Křeslicích pozemky, ze kterých by se, pokud by tudy vedla kvalitní komunikace pro středně těžká stavební vozidla, staly drahé stavební parcely a Zápotocký by vydělal se svými příbuznými 50 až 100 miliónů korun. Zápotocký tvrdí, že v Křeslicích má pouhé dva hektary, které zdědil po předcích, zemědělcích.

Noviny vydává městská část za obecní peníze a navíc při sporném čísle zvýšila náklad z 2700 na asi 50 000 výtisků, upozornil správní soud.

Nové volby do 3 měsíců

Nové volby na Praze 11 musí vyhlásit prezident republiky a musí se konat ode dneška nejpozději do devadesáti dnů. Nejvyšší správní soud dostal podle Baxova vyjádření celkem pět stížností na letošní senátní volby a podle zákona je musí vyřídit do dvaceti dnů od obdržení. Zatím vyřídil dvě z nich, jedné vyhověl a tu druhou zamítl.

Ve středu pak bude volební senát Nejvyššího správního soudu projednávat ve veřejném zasedání v budově Krajského soudu v Ústí nad Labem stížnost KSČM na průběh voleb v ústeckém volebním obvodě, kterým byl poškozen jejich kandidát Jaroslav Doubrava. Poslední dvě stížnosti budou soudci projednávat také v průběhu příštího týdne, ale v neveřejném zasedání v Brně.

Zahradil je šokován

První místopředseda ODS Jan Zahradil na rozhodnutí soudu pro Právo reagoval: "Jsem šokován, protože to je průlom do volebních zvyklostí. Zatím tady nebylo zvykem, aby soud určoval, co je čestně a co nečestně vedená volební kampaň. To je opravdu silná káva."

Podle Zahradila je to významný zásah do volebního procesu a svobody voleb. "To znamená, že od teď se každý, kdo bude nespokojen s volebním výsledkem, bude moci odvolávat na nečestně vedenou volební kampaň," soudí Zahradil. Každý volební výsledek podle něj bude nejistý.

Reklama

Související témata:

Související články

Do Senátu v prvním kole pouze Šneberger

Pouze plzeňský primátor Jiří Šneberger (ODS) se probojoval do druhé komory Parlamentu z prvního kola senátních voleb. V obvodě Plzeň jih získal 50,52 procenta,...

Senátní volby vyhrála ODS, ČSSD bez zisku

ODS jasně vyhrála letošní volby do Senátu, její kandidáti zvítězili celkově v 18 z 27 obvodů a získala navíc devět senátorů. Strany vládní koalice naopak...

Výběr článků

Načítám