Hlavní obsah

Nad Hřenskem je enormní letecký provoz

Děčín

Nejsou tu místní ani davy turistů a kromě nevelkých skupinek hasičů, policistů a novinářů tu vlastně není ani živáčka, přesto je v těchto dnech v Hřensku v Českém Švýcarsku nebývalý a neskutečný rachot. Na nebi nad obcí a v koridoru nad tokem Labe duní letecké motory prakticky bez přestání.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Stovky hasičů stále bojují s požáry v HřenskuVideo: Reuters

 
Článek

Jeden vrtulník přistává, další o kus dál už má ponořený bambi vak do vody, o pět set metrů dál jiný vzlétá a další právě prolétává nad skalami tyčícími se nad nábřežím v Hřensku.

Vzlety odložila mlha

Nad Českým Švýcarskem už operuje dohromady osm vrtulníků a čtyři letadla. Poslední ze strojů vyslala do Hřenska ve čtvrtek armáda. Silnější vrtulník Mi-17 unese větší bambi vak na vodu.

„Zapůjčila nám ho soukromá firma. Vejde se do něj až 2500 litrů vody. Je to poprvé, co transportní stroj Mi-17 k zavěšení bambi vaku používáme,“ uvedla armádní mluvčí Magdalena Dvořáková.

Hasicí letadla Canadair CL-415Video: Twitter, Vigili del Fuoco

Ještě ve čtvrtek brzy ráno to ale v Hřensku na letecké manévry vůbec nevypadalo. Údolí Labe zahalila bělošedá kouřová mlha a koordinátor leteckého provozu v Českém Švýcarsku nařídil odklad vzletů. „Počkáme, až se to rozptýlí, a pak tu bude enormní letec­ký provoz,“ věštil v tu chvíli Roman Vyskočil, ředitel HZS Ústeckého kraje.

Jeho slova se vyplnila. Kolem desáté hodiny dopoledne se kouř nad Hřenskem začal rozptylovat, vrtulníky nejprve vzlétaly v delších časových intervalech, až přešly do tempa jednoho náletu za druhým.

Armáda posílá k hašení nad Hřensko větší vrtulník

Domácí

„Je to náročné psychicky i fyzicky. Po celou dobu se musíte soustředit, abyste vrtulníkem do něčeho nenarazili, proudem vody strefili správné místo nebo nezasáhli hasiče dole na zemi. Od požáru navíc stoupá obrovské teplo, všude je dým. V životě jsem neviděl nic většího,“ popsal situaci v Hřensku kapitán Antonín Petrů, letecký instruktor a pilot 243. vrtulníkové letky.

Foto: Ondřej Hájek, ČTK

Vrtulník nabírá vodu z Labe.

Podle armády provedou posádky vrtulníků denně zhruba 100 shozů, jedna cesta jim zabere jen od dvou do pěti minut. Může za to bezprostřední blízkost Labe, odkud vodu nabírají. „Díky tomu zvládneme 10 až 12 shozů za hodinu, přičemž denně strávíme ve vzduchu zhruba pět hodin,“ doplnil Petrů.

Kromě tří armádních vrtulníků operují nad Hřenskem ještě dva policejní, jeden od firmy Czechoslovak Group a po jednom z Polska a ze Slovenska. Nasazena jsou také čtyři letadla včetně dvou italských Canadair.

Slovensko pošle vrtulník a 30 vojáků

Na pomoc s hašením požá­ru vyšle Slovensko do Česka 30 příslušníků ozbrojených sil s vrtulníkem UH-60M Black­hawk, jenž je vybaven hasicím modulem. Ve čtvrtek o tom rozhodla slovenská vláda na mimořádném zasedání.

Hašení požáru očima pilota italského letadla

Domácí

Česko kvůli požáru už dříve požádalo Bratislavu o půjčení hasicích vrtulníků, které nedávno pomáhaly hasit požáry ve Slovinsku.

Ministr vnitra Vít Rakušan v této souvislosti tento týden řekl, že slovenské stroje musí projít po misi ve Slovinsku nejprve rychlou údržbou předtím, než budou moci být opět nasazeny do akce.

Reklama

Výběr článků

Načítám