Hlavní obsah

Na zemědělský fond bude dohlížet Michálek. Politika místo odbornosti, tepalo ho ANO

Aktualizováno

Sněmovna ve středu zvolila předsedou dozorčí rady Státního zemědělského intervenčního fondu (SZIF) šéfa klubu Pirátů Jakuba Michálka. Ačkoli neměl v tajné volbě protikandidáta, předcházela jí vyostřená diskuse.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Jakub Michálek (Piráti)

Článek

Michálek nakonec v tajné volbě obdržel 96 poslaneckých hlasů ze 189 odevzdaných. Kvórum pro zvolení bylo 95 hlasů.

„Jde o ryzí politickou nominaci bez ohledu na odbornost,“ kritizoval samotnou nominaci na plénu Karel Tureček (ANO). Podotkl také, že si nevšiml, že by si Michálek doposud zemědělstvím zabýval.

Už dříve podle Turečka navíc Piráti deklarovali, že budou na podobné funkce vypisovat otevřená výběrová řízení. „Cílem je vybrat vhodného odborníka, ať už je členem Pirátské strany, nebo není,“ citoval z Pirátských listů.

Poslanci odsoudili masakr v ukrajinské Buči jako válečný zločin. Proti nebyl nikdo

Domácí

Michálka se však obratem zastali jeho kolegové z vládních lavic. Nejprve ministr financí Zbyněk Stanjura (ODS) připomněl, že podle zákona může být předsedou dozorčí rady jen poslanec. A ty mají Piráti jen čtyři.

„Na rozdíl od hnutí ANO tak podrobně nestuduji vnitřní procesy Pirátské strany. Vám se to evidentně zalíbilo. Je vidět, že máte velké rezervy,“ rýpl si do poslance ANO.

Následně šéf resortu práce a sociálních věcí Marian Jurečka (KDU-ČSL) podotkl, že mají být voleni lidé napříč obory, a to jak s ekonomickým, tak právním vzděláním, kterým disponuje právě Michálek. „Je to naprosto adekvátní nominace,“ hájil Piráta.

ČSSD i KSČM jsou v červených číslech

Domácí

Před volbou odvolali poslanci z čela dozorčí rady SZIF někdejšího poslance KSČM Pavla Kováčika.

Státní zemědělský intervenční fond je klíčový pro rozdělování zemědělských dotací v zemi. Přes něj jdou jak národní dotace, tak evropské.

Během předchozího vládnutí kabinetu Andreje Babiše (ANO) čelil SZIF kritice, že i přes probíhající audit Evropské komise o možném střetu zájmu zprvu premiérově holdingu Agrofert (toho času ve svěřenském fondu) stále vyplácel peníze z evropských dotací, ačkoliv Brusel hrozil, že je Česku zpětně neproplatí. Až po vlně kritiky SZIF strukturální evropské dotace pro Agrofert dočasně pozastavil.

Reklama

Výběr článků

Načítám