Hlavní obsah

Na Vítkově uložili ostatky neznámého vojína

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha
Aktualizováno

Za účasti prezidenta Václava Klause byly dopoledne do Národního památníku na pražském Vítkově uloženy ostatky neznámého vojína. Připomíná se tak konec druhé světové války.

Článek

Na Vítkov spolu s prezidentem přišel premiér Jan Fischer a další vysocí političtí představitelé země včetně ministra obrany Martina Bartáka. Nechyběli ani veteráni, přijelo jich 250 nejen z České republiky, ale také z Izraele, Ruska a Velké Británie.

Foto: Milan Malíček, Právo

Václav Klaus při ukládání urny s neznámým vojínem.

Klaus připomněl v projevu hrdinství našich letců, vojáků z Buzuluku i příslušníků domácího odboje. "Bez těchto lidí bychom naši samostatnost nikdy nezískali a neobnovili," řekl prezident. "Naši úctu a vzpomínku si zaslouží všichni vojáci spojeneckých armád, ti z východu i ti ze západu, protože to byli oni, kdo zásadním způsobem přispěli k našemu osvobození od nacistické okupace," dodal s tím že hlavní podíl na osvobození Československa měly jiné armády, přičemž zdůraznil, že to není nic defétistického.

Foto: Milan Malíček, Právo

Václav Klaus u kladení věnce na Vítkově

 Uložení ostatků

Do kolumbária Národního památníku na pražském Vítkově byly uloženy ostatky neznámého vojína z bitvy u Zborova a účastníka dukelské operace.

"Dnešním pietním aktem se beze zbytku naplňuje idea z éry Masarykových moderních dějin naší státnosti. Pietní akt reprezentuje naprosto výjimečný moment v životě naší společnosti," uvedl na shromáždění ministr Barták. Odpoledne povýší na prezidentův rozkaz do hodnosti brigádního generála válečné veterány Alexandra Beera a Jaroslava Klemeše. Zároveň vyznamená další pamětníky protinacistických bojů.

Foto: Michal Doležal, ČTK

Pietní akt na Vítkově

Klaus do hodnosti generálmajora povýšil vojenského přidělence ČR u NATO Petra Pavla. Hodností brigádního generála se od dnešního dne pyšní bývalí plukovníci Bohuslav Dvořák, Milan Kovanda, Rostislav Pilc, Pavel Rybák a Jaromír Zůna.

Připomínka válečného požáru

V sobotu se slaví 65 let od konce druhé světové války, což byl nejničivější válečný konflikt v dějinách, který si vyžádal na šedesát miliónů obětí. Rozpoutalo ho nacistické Německo pod vládou Adolfa Hiltera. Německo v té době tvořilo Osu s Mussoliniho Itálií a císařským Japonskem. Velký podíl na porážce Německa měl Sovětský svaz pod vedením Stalina.

Po skončení války byl svět rozdělen na dva bloky, kapitalistický a socialistický, což bylo dáno velkým podílem Rudé armády na porážce hitlerovských hord.

"Scházíme se zde hlavně proto, abychom se z tragické zkušenosti z událostí šedesát pět let starých pokusili něco si odnést pro náš dnešek, pro naši budoucnost," vypíchl ve svém projevu český prezident.

Konec války si v sobotu připomínají ve většině zemí, v Rusku si jej ale připomínají až o den později.

Reklama

Výběr článků

Načítám