Hlavní obsah

Na Velehrad po roční pauze znovu proudí davy poutníků

Velehrad na Uherskohradišťsku se začíná plnit poutníky a návštěvníky Dnů lidí dobré vůle. Od dopoledne se konají bohoslužby, prezentuje se Charita a další organizace. Je hezké vidět, jak Velehrad opět žije, řekl starosta Velehradu Aleš Mergental (nez.).

Foto: Dalibor Glück, ČTK

Před bazilikou Nanebevzetí Panny Marie a sv. Cyrila a Metoděje ve probíhaly přípravy už několik dní předem.

Článek

Cyrilometodějské slavnosti na Velehradě patří k nejvýznamnějším církevním svátkům v zemi, připomínají příchod slovanských věrozvěstů Cyrila a Metoděje na Velkou Moravu. Dny lidí dobré vůle se každoročně konají 4. a 5. července.

Loni se slavnosti uskutečnily kvůli pandemii koronaviru ve velmi omezeném režimu, oba dny mohlo do poutního areálu přijít vždy jen tisíc poutníků. Na Velehrad přitom běžně míří kolem 30 tisíc lidí.

Letos bude omezen jen počet dnešního večerního benefičního koncertu Večer lidí dobré vůle, přijít na něj bude moci maximálně 5000 lidí. Pondělní slavnostní poutní mše svatá bude již pro všechny lidi bez omezení.

Život Slovanů v období Velkomoravské říše představuje archeoskanzen v Modré u Velehradu

Tipy na výlety

„Je to nádherné. Na velehradskou pouť a Dny lidí dobré vůle opět přicházejí lidé a jsme šťastní, že to tak může být. Jsme připravení, chystá se program, probíhají zkoušky, stánkaři se připravují, kolotočáři jsou nachystaní. Jde hlavně o to, že začíná standardní velehradská pouť, všichni jsou zváni. Velehrad se plní, jak tradičně na začátku července, což je krásné," uvedl Mergental.

Na Velehrad již dopoledne přijeli například manželé z Brna. „Jsme rádi, že jsme tady, jezdíme pravidelně. Loni jsme kvůli omezením vynechali. Těšíme se na program, chceme zůstat do večera na koncert," uvedli.

Foto: Dalibor Glück, ČTK

Na nádvoří před bazilikou ve Velehradě připravují na Dny lidí dobré vůle.

Na programu je v neděli například ruční přepisování Bible, setkání vozíčkářů či výstavy. V 18:30 se uskuteční Modlitba za vlast, v 19:30 začne benefiční koncert Večer lidí dobré vůle. Hlavním tématem slavností je poděkování lidem, kteří stále bojují proti covidové pandemii.

Současně velehradské oslavy připomenou rok sv. Josefa, 170. výročí narození Antonína Cyrila Stojana a 100. výročí jeho jmenování olomouckým arcibiskupem. Součástí je i příprava k 1100. výročí úmrtí sv. Ludmily, patronky rodin a první české světice.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám