Hlavní obsah

Na testy by mohli i očkovaní, kteří mají pozitivního v domácnosti

Ministerstvo zdravotnictví zváží úpravy karantény pro očkované proti covidu-19. Zřejmě budou muset na test, pokud mají pozitivně testovaného v domácnosti. Řekl to ministr zdravotnictví Adam Vojtěch (za ANO). Na situaci, kdy podle platných pravidel pro rozhodování hygienických stanic rodiče pozitivního dítěte nejdou na test a mohou dál chodit do práce, upozorňovali někteří odborníci i lidé na sociálních sítích.

Foto: ČTK

Ministr zdravotnictví Adam Vojtěch

Článek

"Kolegové teď aktuálně analyzují, jak by bylo možné to nastavit," řekl po tiskové konferenci k jednání vlády Vojtěch. Podle něj nejsou pravidla definitivně nastavená, předložit by je chtěl příští týden. Doplnil, že je zřejmé, že očkovaní jsou před nákazou lépe chránění a podle studií jsou i jako nakažení asi o 60 procent méně infekční.

Aktuální metodický pokyn hlavní hygieničky ohledně udělování karantén a izolace platí od 19. října. Do izolace jde podle něj každý pozitivně testovaný na 14 dní. Do karantény hygienici po vytrasování posílají rizikové kontakty nakažených, mezi pátým a sedmým dnem po kontaktu mají podstoupit PCR test. Při negativním končí karanténa po sedmi dnech, při pozitivním se prodlužuje na dva týdny. Výjimku z karantény mají lidé dva týdny od dokončeného očkování.

PŘEHLEDNĚ: Jaká opatření platí od pondělí

Domácí

Podle některých odborníků se tím dál šíří nákaza, protože nakažliví mohou být i očkovaní lidé. Sociolog Daniel Prokop, který se věnuje výzkumu chování lidí v době pandemie, napsal, že by se také měli testovat. "Testy prochází velká část neočkovaných rizikových, když měli symptomy, kontakt s nakaženým. Ale jen dva z 11 očkovaných rizikových," napsal. Podle něj by se měly přehodnotit testy a karanténa alespoň v případě, že žijí s nakaženým v jedné domácnosti nebo jsou očkovaní již delší dobu.

Reklama

Výběr článků

Načítám