Hlavní obsah

Na Rembrandta stála fronta, Pražský hrad zůstal zavřený

Právo, jaš, rh

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Půl hodiny před otevřením výstavy děl slavného malíře Rembrandta čekali ve čtvrtek ráno nedočkavci před palácem Kinských na Staroměstském náměstí v Praze. Vláda totiž po necelých dvou měsících uvolnila bezpečnostní protipandemická opatření a povolila otevřít i galerie a muzea. Výstava nazvaná Rembrandt: Portrét člověka patří k nejpopulárnějším, které v České republice právě probíhají.

Foto: Petr Horník, Právo

O Rembrandtovy obrazy byl ve čtvrtek celý den mimořádný zájem

Článek

Mluvčí pořádající Národní galerie Praha Eva Sochorová Právu řekla, že lidé dopoledne čekali ve frontě vedoucí až na náměstí. Nebyla ale tak velká jako v polovině října, kdy bylo oznámeno, že galerie a další kulturní prostory budou uzavřeny. Tenkrát fronta lidí, kteří ještě chtěli díla velkého malíře vidět, vedla až k soše Jana Husa.

„U Rembrandtovy výstavy očekáváme vysokou návštěvnost. Vyšli jsme proto lidem vstříc a prodloužili otevírací dobu. Ta je nyní od devíti do jednadvaceti hodin. Ostatní výstavy pořádané Národní galerií mají provozní dobu takovou, jak byla původně stanovena. Otevřeli jsme všechny expozice a objekty,“ informovala Sochorová.

Výstava Mikuláše Medka ve třech natočených prohlídkách

Kultura

Výstava Rembrandtových děl má trvat do 31. ledna, a protože je na ní řada zápůjček, existuje předpoklad, že nebude možné ji prodloužit. Jistá naděje ale teď svitla. „Intenzivně jednáme se zapůjčiteli o tom, aby na výstavě své exponáty nechali déle. I kdyby se to ale podařilo, netrvala by delší čas než do konce února či března 2021,“ prozradila Sochorová.

Ve výstavních prostorách v paláci Kinských samozřejmě dbají i na dodržování bezpečnostních opatření. Uvnitř nemůže být více než čtyřicet osob, ostatní čekají ve frontě. „Lidé bez problému nařízení respektují. Máme zvýšený počet zaměstnanců ostrahy. Ti dohlížejí i na to, aby se například před obrazem Učenec ve studovně netvořil zástup,“ dodala mluvčí.

Cesta kolem Egypta za 80 minut

Kultura

Větší nápor očekávají organizátoři výstavy až o víkendu. Na ostatní expozice Národní galerie Praha ve čtvrtek fronty nebyly, lidí tam přišlo méně.

Davy v muzeu neočekávali

V Praze ráno před otevřením čekalo před budovou Národního muzea asi třicet lidí, což je počet, který je obvyklý i za normálního provozu. „Žádné velké davy jsme nečekali. O běžné sbírky se zájem nemění, předpokládáme, že lidé budou chtít nejvíce navštívit egyptologickou výstavu Sluneční králové. Větší zájem čekáme o víkendu,“ řekla Právu vedoucí oddělení vnějších vztahů Národního muzea Lenka Boučková.

Výstava Vladimíra Škody byla nainstalovaná, čeká už jenom na otevření

Kultura

S dodržováním bezpečnostních hygienických opatření tu problém neměli. „Prostor historické budovy je natolik velký, že se v něm návštěvníci mohou dobře rozptýlit. Menší problém může být s výstavou Sluneční králové, na které je kapacita omezena počtem šedesáti osob, takže návštěvníci musí počítat s mírnou čekací dobou,“ objasnila Boučková.

Že někteří lidé o návštěvě Národního muzea zatím spíš uvažují, potvrdila i reakce jedné z návštěvnic vycházející z budovy. „Byla jsem se jen informovat o podmínkách. Na návštěvu se s kamarádkami teprve chystáme,“ řekla Právu.

Svatý Vít s tradiční půlnoční mší

Pražský hrad se návštěvníkům ve čtvrtek neotevřel. Prezidentův kancléř Vratislav Mynář to zdůvodnil obavou z přeplněných nádvoří a front. V prosinci ale bude v Jízdárně Pražského hradu zpřístupněna výstava J. A. Komenský a 24. prosince se otevře pro tradiční půlnoční mši katedrála svatého Víta.

„Termín otevření Pražského hradu zatím stanovený není. V letošním roce k němu už ale pravděpodobně nedojde. Pevně doufáme, že se situace brzy obrátí k lepšímu a přivítáme veřejnost v celém areálu,“ řekl Právu Vít Novák, mluvčí Kanceláře prezidenta republiky.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám