Hlavní obsah

Na pražském Výstavišti vyrostlo stanové městečko, bydlí v něm přes 1200 skautů z celého světa

Praha

Výstaviště Praha vypadá v těchto dnech spíš jako obrovský stanový tábor. Na desetidenní setkání sem přijelo více než 1000 skautů a skautek ve věku 14 až 17 let a s nimi 250 dobrovolníků z 23 zemí světa. Na programu mají řadu kulturních, sportovních nebo společenských akcí, nechybí ale ani dobrovolnická činnost v Praze 7.

Do Prahy se sjelo přes 1200 skautů z celého světaVideo: Novinky

 
Článek

„Koná se tu Středoevropské jamboree, což je setkání skautů a skautek nejenom ze střední Evropy. Jsou tu velké výpravy ze zemí visegradské čtyřky, ale například i z Izraele, Ukrajiny, ze Španělska, z Rumunska,“ vyjmenovala novinkám mluvčí organizace Junák – český skaut Barbora Trojak s tím, že nejvzdálenější výprava přicestovala až ze Zimbabwe.

Foto: Novinky

Do Prahy se sjelo přes 1200 skautů z celého světa.

Setkání se účastní také 450 dětí a 50 členů servisního týmu z celé České republiky. „Programu bylo hodně, děcka se podívala do Prahy, dnes jsou někteří z nich na Karlštejně. Měla spoustu aktivit sportovních, duchovních, rozvojových. Děcka jsou spokojená,“ uvedla šéfka české výpravy Eliška Siblíková.

Nikdy jsem to neviděla

„Mně se líbí, že se tady setkalo tolik skautů. Já jsem to nikdy neviděla, tolik skautů na jednom místě. Jak se tady dokážeme všichni bavit, je to skvělé,“ popsala 15letá skautka z Brna. „Nejvíc se mi asi líbí, že to setkávání je takové přirozené,“ dodala její 17letá kamarádka.

„Jsme z Ukrajiny, moc si tady užíváme atmosféru, naučili jsme se spoustu nových věcí o České republice a skamarádili jsme se spoustou různých lidí,“ ocenila 15letá skautka z Ukrajiny.

Foto: Novinky

Výstaviště Praha se proměnilo ve stanové městečko.

Součástí programu letošního 15. ročníku, který končí 12. srpna, je také dobrovolnická činnost. V jejím rámci účastníci natírali zábradlí na Nábřeží Kapitána Jaroše nebo opravovali dětské hřiště a pleli záhony ve Stromovce.

Každý večer se pak v táboře konají koncerty a promítají se sestřihy z uběhlého dne. Na místo docházejí také hosté jako zástupci neziskových organizací, vysokých škol nebo firem.

Středoevropské jamboree se v Praze koná po 25 letech. V roce 1997 skauti tábořili u vodní nádrže Džbán v Praze 6. Poslední takové setkání v ČR se konalo v roce 2014 v Doksech. První akce tohoto druhu se u nás konala už v roce 1931 pod názvem Tábory slovanských skautů. Tehdy ve Stromovce stanovalo 15 tisíc účastníků.

Reklama

Výběr článků

Načítám