Hlavní obsah

Na pietu za oběti okupace 1968 nedorazil premiér ani žádný ministr

Novinky, Barbora Zpěváčková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha
Aktualizováno

Ve středu dopoledne se před budovou Českého rozhlasu konala tradiční pieta za oběti událostí srpna 1968, na kterou obvykle dorazí čelní představitelé státu. Ze členů vlády ale letos nikdo na pražskou Vinohradskou třídu nepřišel. Místo premiéra či ministrů přišel položit věnec státní tajemník.

Foto: Petr Horník, Právo

Pieta za oběti okupace roku 1968 se loni změnila v demonstraci proti premiérovi Andreji Babišovi.

Článek

Uctít památku obětí událostí 21. srpna 1968 k Českému rozhlasu přijeli předseda Senátu Jaroslav Kubera (ODS), předseda Sněmovny Radek Vondráček (ANO) či primátor Prahy Zdeněk Hřib (Piráti).

Ze členů vlády se na pietě neobjevil nikdo ani z hnutí ANO, ani z ČSSD. Premiér místo sebe poslal státního tajemníka pro řízení služebních vztahů Petra Špirhanzla.

Piety se neúčastnil ani prezident Miloš Zeman, kancelář Hradu na pietu poslala ředitele bezpečnostního odboru Jana Nováka.

Foto: Michal Krumphanzl, ČTK

Předseda Senátu Jaroslav Kubera (vlevo) a senátor Jiří Drahoš při vzpomínkové akci k připomenutí památky obětí vstupu vojsk Varšavské smlouvy na území Československa v roce 1968

Vloni Babiše vypískali

Babiš přitom loni u rozhlasu byl. Jeho projev však provázel pískot a nesouhlas přítomných lidí.

Letos se premiér Babiš k roku 1968 vyjádřil pouze na Twitteru. Uvedl, že události 21. srpna 1968 nebyly žádnou nešťastnou hrou osudu.

„Byla to invaze cizí mocnosti. Konkrétní zločin konkrétních lidí na pozvání konkrétních zrádců. Způsobila úprk velké části našich nejlepších lidí do ciziny, ztratili jsme celou část jedné talentované generace,“ napsal premiér.

Dav vypískal Andreje Babiše před začátkem pietního aktuVideo: ČTK

„Vážím si těch, kteří se okupaci i následné normalizaci postavili. Musíme o té době mluvit, připomínat si ji a vážit si demokracie a svobody, kterou máme dnes,“ dodal.

Na dotaz, proč k Rozhlasu nedorazil, premiér neodpověděl.

Fiala neúčast kritizuje

Vládu za takový přístup zkritizoval šéf nejsilnější opoziční strany ODS Petr Fiala. „Nepřekvapuje mě to. 30 let od listopadu 1989 a 51 let od okupace země vojsky Varšavské smlouvy vládne zemi vláda s komunisty. Kdybych byl sarkastický, poznamenal bych, ze účast ministrů na aktu si zřejmě nepřeje Vojtěch Filip,“ sdělil Novinkám Fiala.

Doplnil, že pravda bude spíše taková, že vláda dobře nechápe politický a symbolický rozměr vládnutí a roli ministrů.

Podobný názor má i lídr TOP 09 Jiří Pospíšil. „Je to skandální. Měl by tam být kterýkoliv člen vlády. Ale u vlády, kterou podporují komunisté a jsou fakticky součástí vládní koalice, mě to nepřekvapuje,“ řekl Novinkám.

Prahou projde pochod 

Během středy se v Česku konají desítky akcí, kterými si lidé připomínají okupaci Československa vojsky Varšavské smlouvy v roce 1968 a oběti demonstrací, které se konaly v srpnu 1969.

Spolek Milion chvilek pro demokracii ve středu večer pořádá pochod hlavním městem. Cílem toho je připomenout potlačení demonstrací před 50 lety a poukázat na současné politické problémy.

Reklama

Výběr článků

Načítám