Hlavní obsah

Na některé pracovníky škol se zapomnělo. Mají nižší plat, než je minimální mzda

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Pracovníci ve školství jako uklízečky a vrátní jsou zařazeni v 1. platové třídě bez ohledu na věk a odpracovanou dobu. Aktuálně jim tedy nálež tarifní plat 15 850 Kč. Minimální mzda v České republice přitom činí 16 200 Kč. Zaměstnavatel tedy musí dávat pozor na to, aby poskytl dorovnání minimální mzdy. Podle ministra práce Mariana Jurečky (KDU-ČSL) za absurditu může předchozí vláda, školské odbory naopak kritizují neproběhlou valorizaci.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Ministr práce a sociálních věcí Marian Jurečka

Článek

Platová tabulka pro nepedagogy je dva roky stará, respektive poslední změna nastala 1. ledna 2020. Tehdy byla minimální mzda 15 200 Kč, plat ve zmíněné kategorii tedy nebyl v rozporu s platným nařízením vlády.

Jenže od Nového roku minimální mzda vzrostla na 16 200 Kč, a ředitelé škol se tak ocitli v nesmyslné situaci, kdy musejí dbát na to, aby zaměstnancům poskytli doplatek do výše minimální mzdy. Zaměstnavateli, který plat nedorovná, hrozí pokuta od inspekce práce.

Foto: Pedagogicke.info

Platy nepedagogických pracovníků pro předchozí rok (tučně zvýrazněné jsou ty, které spadaly pod minimální mzdu v roce 2021, tato skupina se však od letoška rozšířila vlivem zvýšení minimální mzdy a neproběhlé valorizace)

Vedení by pracovníkům s tarifem nižším, než je minimální mzda, mohlo stanovit osobní příplatek, čímž by se celkový plat navýšil, to je ovšem hned při nástupu velmi nestandardní postup. Podle Zákoníku práce osobní příplatek náleží „zaměstnanci, který dlouhodobě dosahuje velmi dobrých pracovních výsledků nebo plní větší rozsah pracovních úkolů než ostatní zaměstnanci” (viz paragraf 131).

Gazdík: Platy kantorů ušili koaliční šéfové. Beze mě

Domácí

Ministr práce a sociálních věcí Marian Jurečka slíbil, že nesoulad napraví. „V letošním roce chceme připravit to, abychom tyto věci dali do souladu, protože minulá vláda to bohužel nevyřešila a dostala se do této absurdní situace,” řekl Novinkám.

Za velmi špatné rozhodnutí současné vlády považujeme zrušení částečné valorizace cca o 700 Kč. Tímto rozhodnutím se velká část právě této tabulky dostala pod nejen minimální, ale i zaručenou mzdu.
František Dobšík, předseda školských odborů

„Už jsem dal zadání na ministerstvu i ve spolupráci se zástupci tripartity, abychom na tom v letošním roce pracovali, aby od 1. ledna příštího roku tyto věci byly napraveny,” dodal.

Plané sliby nové vlády. Platy učitelů nebo odvolání Stříže

Domácí

Dobšík: Může za to i tato vláda, zrušila valorizaci

Podle předsedy školských odborů Františka Dobšíka za problém ale zodpovídá i nový kabinet Petra Fialy (ODS). „Za velmi špatné rozhodnutí současné vlády považujeme zrušení částečné valorizace cca o 700 Kč. Tímto rozhodnutím se velká část právě této tabulky dostala pod nejen minimální, ale i zaručenou mzdu,” řekl Novinkám.

„To, co se těmto zaměstnancům musí doplatit, jde na vrub rozpočtů škol a nikdo na to nikdy nepřidal. Opakovaně žádáme o řešení, ale ministerstvo to považuje za ne významný problém. Kdyby se platová tabulka pro nepedagogické pracovníky odvíjela od minimální mzdy, což by bylo správné, musely by se zvýšit platy v celé tabulce a na to se nikdy nenašla politická vůle a dostatek finančních prostředků,” dodal Dobšík.

Reklama

Výběr článků

Načítám