Hlavní obsah

Na Kutnohorsku přistoupili k radikálnímu kroku. Vrací se roušky a některá omezení

Novinky, jas
Aktualizováno

Středočeští hygienici se kvůli ohnisku koronaviru v obci Církvice rozhodli vydat mimořádné opatření nařizující opět nosit roušky ve vnitřních prostorách budov včetně pracovišť. Současně jsou omezeny hromadné akce. Opatření se vztahuje na území obcí, které spadají pod Kutnou Horu a Čáslav jakožto obce s rozšířenou působností.

Článek

Roušky budou povinné ve všech vnitřních prostorách staveb, mimo bydliště, včetně pracovišť.

„My jako město to ještě rozšíříme, lidé budou muset mít roušky i v městské autobusové dopravě,“ citovala ČTK starostu Kutné Hory  Josefa Viktoru (ANO).

Nebudou se smět konat venkovní akce pro více než 300 osob, ve vnitřních prostorách se limit snižuje na 200 účastníků.

Vrací se i omezení pro stravovací zařízení, kde musí být lidé nesedící u jednoho stolu vzdáleni alespoň dva metry od sebe a musí být rovněž minimalizovány veškeré kontakty s personálem a dalšími návštěvníky.

Koupaliště a plovárny mají limit 500 osob, přičemž jeden návštěvník musí mít vyhrazeno alespoň 10 metrů čtverečních plochy.

Opatření vstoupí v platnost o půlnoci z pátku na sobotu.

Lidé bez příznaků mohou z karantény, i když jsou pozitivní

Koronavirus

O povinném nošení roušek  v obcích v okolí Církvic informovali hygienici již ve čtvrtek.

„Hlavním cílem mimořádného opatření je přerušit souvislý epidemický proces a zastavit epidemii v co nejkratším čase a za co nejmenších ztrát lidských životů, stejně jako negativních dopadů do ekonomiky,“ konstatovali hygienici v odůvodnění svého rozhodnutí.

V ohnisku na Kutnohorsku přibyli nakažení, roušky opět povinné

Domácí

Mimořádná opatření zahrnují rovněž zákaz návštěv v lůžkových částech zdravotnických zařízení s výjimkou přítomnosti u porodu, návštěv dětí a osob s omezenou svéprávností a pacientů v hospicech, kteří jsou v terminálním stadiu svého onemocnění. Omezení návštěv platí i v zařízeních sociálních služeb.

Nově přijímaní pacienti a klienti zařízení sociálních služeb budou muset  absolvovat test na koronavirus, pokud nebudou mít potvrzení o jeho absolvování ne starší čtyř dnů.

Reklama

Výběr článků

Načítám