Hlavní obsah

Na klatovský kostel se snesla sedmitunová Panna Marie

Právo, Ivan Blažek

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Klatovy

Na průčelí jezuitského kostela Neposkvrněného početí Panny Marie, který vévodí klatovskému náměstí, se ve čtvrtek dopoledne vrátila socha patronky chrámu. Tři a půl metru vysoké a sedm tun těžké dílo vyzdvihl na špici kostelní střechy obří jeřáb.

BEZ KOMENTÁŘE: Na kostel v Klatovech se vrátila sedmitunová socha Panny MarieVideo: Ivan Blažek, Právo

 
Článek

Jde o kopii původní Imakuláty, tedy sochy Neposkvrněné Panny Marie, která barokní stavbu zdobila už od osmdesátých let sedmnáctého století. „Byla značně poškozená, podepsaly se na ní věky, povětrnostní vlivy i několik požárů,“ konstatoval sochař Tomáš Franta.

Vytvoření nového pískovcového monumentu mu zabralo půl roku intenzivní práce. „Byly nutné konzultace s památkáři a dalšími odborníky, protože staré soše už řada prvků chyběla, třeba části rukou nebo záda. Ale tvář je věrná napodobenina,“ upřesnil Franta.

Doufáme, že vydrží stejně dlouho jako ta minulá, tedy staletí
Václav Chroust, klatovský místostarosta

Sochu ráno požehnal emeritní plzeňský biskup František Radkovský, vlastní operace trvala zhruba hodinu, po jedenácté už Panna Marie shlížela na město. „Doufáme, že vydrží stejně dlouho jako ta minulá, tedy staletí,“ podotkl klatovský místostarosta Václav Chroust (ODS).

Skončí na ulici?

Kostel byl bez své ochránkyně víc než rok, původní Imakuláta opustila své místo loni v srpnu a teď ji mají v péči restaurátoři. „Bude vrácena do prostoru města, o nejvhodnějším místě jednáváme s římskokatolickou farností, které socha patří. Mohlo by to být třeba vedle kostela v Divadelní ulici nebo u arciděkanského kostela – jedna Panna Marie by pak hleděla na druhou,“ poznamenal místostarosta.

Foto: Ivan Blažek, Právo

Socha Panny Marie se snáší na kostel v Klatovech.

Osazení nové sochy je součástí celkové revitalizace kostela, která odstartovala loni v březnu. Plzeňské biskupství na akci za více než sto milionů korun získalo evropskou dotaci, vnější plášť stavby i její interiér už byly někdy až v havarijním stavu.

Za rok hotovo

„Podařilo se obnovit sochařskou a štukovou výzdobu, vevnitř je provedená výmalba, dokončují se stavební práce, jsou udělané elektrorozvody, sociální zařízení, vodovodní přípojka,“ řekla Právu Iva Fictumová, projektová manažerka biskupství.

Restaurátoři mají v péči tamní varhany i kostelní lavice. Hlavní část revitalizace má skončit na přelomu letošního a příštího roku, pak dojde na závěrečné restaurátorské práce uvnitř kostela. „Definitivně hotovo by mělo být na konci listopadu 2020,“ uvedla Fictumová.

Město souběžně dokončuje rekonstrukci přilehlé jezuitské koleje a semináře. „Za posledních dvacet let náklady přesáhly sto milionů korun,“ připomněl Chroust. „Teď doděláváme za 35 milionů refektář, 29. listopadu jej chceme slavnostně otevřít. Budou se tam konat třeba výstavy, přednášky nebo jednání zastupitelstva,“ uzavřel místostarosta.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám