Hlavní obsah

Na jakou pomoc proti „drahotě“ budete mít nárok? Vláda spustila nový web

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha
Aktualizováno

Vláda spustila nový web destnikprotidrahote.cz, kde se lidé dozví, na jakou podporu budou mít od státu nárok v době energetické krize a rostoucí inflace. K pomoci se řadí například příspěvek 5000 korun na jedno dítě, který by se mohl začít vyplácet o prázdninách, nebo navýšení důchodů nad rámec valorizace.

Foto: destnikprotidrahote.cz

Web s přehledem pomoci "proti drahotě"

Článek

„Je to rozděleno podle cílových skupin, aby pro občany bylo jednoduché se v jednotlivých formách pomoci zorientovat,“ představil ve středu web šéf vlády Petr Fiala (ODS).

Pomoc je na webu rozdělena do čtyř základních skupin – pro rodiny s dětmi, seniory, ohrožené skupiny a firmy a podnikatele.

Ceny dál letí vzhůru, inflace stoupla na 14,2 procenta

Ekonomika

Pro rodiny s dětmi představila vláda již dříve jednorázový příspěvek ve výši 5000 korun na dítě do 18 let. Dosáhnou na něho rodiny, které mají příjem do jednoho milionu korun ročně hrubého.

Ministr práce a sociálních věcí Marian Jurečka (KDU-ČSL) ještě ladí detaily zákona. Naznačil nicméně, že by se měl příspěvek vyplácet v průběhu července.

Jurečka by chtěl mít paragrafované znění novely hotové příští týden. „Rád bych, abychom stihli legislativní proces do půli června,” uvedl po jednání kabinetu.

Leden, červen a nově i září. Důchodci dostanou letos přidáno třikrát

Domácí

Kvůli „drahotě” vláda také oznámila, že se změní maximální výše čerpání rodičovského příspěvku o 3000 korun měsíčně, tedy na 13 tisíc korun. Současně plánuje podpořit i zkrácené úvazky a dětské skupiny.

Seniorům vzrostou důchody nad rámec valorizace. Naposledy Jurečka uvedl, že v září se zvýší mimořádně důchody o 700 korun.

Vláda na webu jako pomoc uvádí i to, že již dříve snížila spotřební daň z nafty a benzinu o 1,50 koruny na litr či že zrušila povinné přijímání biosložky do pohonných hmot.

Česko čelí rostoucí inflaci, která v dubnu meziročně stoupla na 14,2 procenta z březnových 12,7 procenta. Je to nejvíce od roku 1993.

Opozice pomoc vlády dlouhodobě kritizuje jako nedostatečnou. ANO už dříve představilo svou sadu opatření proti drahotě.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám