Hlavní obsah

Na horách se i přes teplé počasí lyžuje

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Letošní Silvestr byl podle meteorologů velmi teplý.To sice umožnilo slavit Silvestra pod širým nebem, ale lyžařům se to moc nelíbí. V některých horských oblastech dokonce pršelo.

Foto: Jiří Smutný

Seniorům přednášel Ivan Zálešák

Článek

Lyžování v horských střediscích v Libereckém kraji poznamenal déšť. Na sjezdovkách i běžeckých tratích tak bylo ve srovnání s minulými dny podstatně volněji. "V celém kraji se přes noc oteplilo, i v horách se tak dnes teploty pohybovaly nad bodem mrazu. Je zataženo a mrholí," poznamenal pracovník horské služby v Harrachově.

Podobné počasí vládlo i v dalších střediscích. V jihočeské části Šumavy se stále dá lyžovat, i když se teploty pohybují nad třemi stupni nad nulou. Také běžecké trasy, zejména ve vyšších polohách, jsou solidní. V Zadově je na zasněžovaných sjezdovkách 30 centimetrů technického sněhu, v okolním terénu 20 centimetrů přírodního. V areálu Kobyla jezdí tři vleky a sedačková lanovka.

Podmínky pro lyžování jsou stále velmi dobré také na Skiareálu Lipno-Kramolín. "Je tady 40 centimetrů sněhu, v provozu jsou tři sjezdovky Školní a Světluška II a III," uvedla Soňa Bicanová z infocentra na Lipně. V provozu jsou lanová dráha Lipno Express a dva ze tří vleků.

Krušné hory jsou plné lyžařů

V lyžařských centrech na západě Čech jsou teploty kolem dvou stupňů nad nulou, podmínky pro lyžování zůstávají přesto dobré. Zatímco na Šumavě lyžuje po Silvestru velmi málo lidí, sjezdovky i běžecké tratě v Krušných horách už se po poledni slušně zaplnily. Na Božím Daru i na Klínovci jsou v provozu všechny vleky, sněhu je tam mezi 30 až 65 centimetry, stopy jsou dobře upravené.

"Je tu ve všech hotelích a chatách úplně plno," řekl náčelník horské služby Rudolf Chlad. Podle prognóz meteorologů se má v oblasti ochladit a začít znovu sněžit.

V neděli přijde zvrat

V neděli dopoledne má přejít přes území České republiky studená fronta a za ní bude do střední Evropy proudit chladný a vlhký vzduch. Meteorologové upozorňují, že ochlazení může přinést nárazy větru o síle vichřice, sněhové jazyky a závěje. Čerstvý nárazový vítr bude mít v neděli a v pondělí rychlost 25 až 43 kilometrů za hodinu, v nárazech 72 až 90 kilometrů za hodinu a na hřebenech severních hor až 108 kilometrů za hodinu.

Při sněhových srážkách se mohou v neděli místy a v pondělí na více místech tvořit v polohách nad 500 metrů sněhové jazyky, na horách i závěje.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám