Hlavní obsah

Na Formanově náměstí začal program na téma veřejnost versus záměry developerů

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Občanské iniciativy v pondělí na náměstí Miloše Formana zahájily měsíční program, který se bude věnovat sporům veřejnosti se stavebními záměry.

Foto: Petr Horník, Právo

Lidé v pondělí podepisovali na náměstí Miloše Formana petici proti stavbě Brand Store.

Článek

Soukromý investor, který opravuje bývalý brutalistický hotel InterContinental, chce na zmíněném náměstí postavit prosklený komerční objekt Brand Store. Lidé proti tomuto plánu, který nedosáhl posvěcení úřadů, stále podepisují petici. Pondělní akce se konala u stavební ohrady na náměstí.

Pražští radní proti zastavění Džbánu

Domácí

„Inzeruje se, že tu ten dům má být, ale z mnoha důvodů je pro nás ta stavba problematická. Bereme to jako symbol dnešní doby, v níž je pro nás územní plánování, ale i kra­jinné plánování mimo města, velmi problematické,“ řekl Právu režisér Kryštof Zvolánek z Tvůrčí skupiny Remízek.

Z mnoha důvodů je pro nás ta stavba problematická
Kryštof Zvolánek, Remízek

Brand Store je ústřední téma

Ta spolu s Chemickým divadlem měsíční program připravuje, připojila se iniciativa Občané Prahy 1, jejíž zástupce Tomáš Bajusz bojuje proti Brand Store několikátým rokem. Stojí za peticí, již příchozí včera na náměstí podepisovali.Brand Store je podle Zvolánka ústředním, ne však jediným tématem. „Chceme se do hloubky zabývat tím, jak které úřady konaly, přes které politiky a příspěvkové organizace, až se to dostalo do dnešního stavu. Je to náš měsíční plán,“ uvedl Zvolánek.

Návrh na umístění Brand Store na Formanovo náměstí zpochybnilo odvolání, zejména kvůli rozporu s územním plánem, odvolání posuzuje odbor stavebního řádu pražského magistrátu.

Sílí odpor proti další zástavbě u Lipna

Domácí

S programem diskusí a promítání filmů, které připadne na pondělky, se lze seznámit na webu iniciativy Náměstí Miloše Formana bez obchodního domu. „Kdokoli z veřejnosti může přijít a vyjádřit se, je to inkluzivní akce úplně pro všechny,“ přiblížil Zvolánek, podle něhož dostanou tuto příležitost i zástupci investora.

Nabízejí pomoc bojujícím spolkům

Organizátoři zvou také spolky, které bojují proti problematickým stavebním záměrům. „Aby se třeba jejich zástupci seznámili, jak se dá předcházet tomu, aby proti vůli občanů ve veřejném prostoru vyrostl obchodní dům nebo se kácely stromy kvůli komerční zástavbě,“ doplnil režisér.

Byty v Česku opět citelně zdražily

Stalo se

V pondělí na náměstí zavítali zástupci jihočeských iniciativ, které kladou odpor stavbám u vodní nádrže Lipno. „Je tam asi šestnáct projektů s ohromnými rozměry, celkově přes 200 hektarů zabrané plochy, buď lesy, nebo kvalitní zemědělská půda. Má na nich vyrůst až 4500 nových turistických lůžek, spousta přístavů,“ řekla Právu Pavla Setničková Nováková ze spolku Lipensko pro život.

Na programu mítinku byl také předloňský, cenami už ověnčený snímek Holoseč Mikoláše Arsenjeva o lesích rozježděných těžkými stroji ve jménu boje proti kůrovci. Kulturní květnové akce na náměstí Miloše Formana podpořil norský Active Citizens Fund.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám