Hlavní obsah

Na eurovolbách vydělali pouze Piráti

Jedinou ze sněmovních stran, která vydělala na letošních volbách do Evropského parlamentu, byli Piráti. Plyne to ze zpráv, které partaje zveřejnily na webu Úřadu pro dohled nad hospodařením politických stran a hnutí (ÚDHPSH). Největší ztrátu - kolem 17 milionů - vykázalo vítězné hnutí ANO a také SPD.

Foto: Právo

Piráti ve volebním štábu slaví výsledek voleb do Evropského parlamentu.

Článek

Pirátům eurovolby vynesly necelý milion. Na propagaci dali 9,2 milionu korun, hlasy jim vynesly téměř deset milionů.

Vládní ANO vynaložilo na kampaň podle své zprávy 32,2 milionu korun, hlasy vynesly hnutí zhruba 15 milionů. Opoziční hnutí SPD vydalo 23,3 milionu korun, hlasy mu přinesly asi 6,5 milionu.

Ztrátové byly volby také pro koaliční ČSSD, rozdíl mezi náklady na propagaci a státním příspěvkem u ní činí skoro 11 milionů. Sociální demokraty stála kampaň 13,5 milionu korun, za hlasy strana získala 2,8 milionu.

Foto: David Ryneš, Novinky

Výsledek voleb do Evropského parlamentu ve srovnání s volbami v roce 2014

Opoziční ODS vykázala náklady 17,6 milionu korun. Odečtení více než 10 milionů korun získaných za hlasy voličů znamená přibližně sedmimilionovou ztrátu. Podobně dopadla koalice STAN a TOP 09 při nákladech 15,5 milionu korun a asi osmimilionovém zisku. Horší bilanci mají v tomto směru lidovci, kteří vyčíslili náklady na 19 milionů, přičemž příspěvek za hlasy činí přes pět milionů. Komunisté mohou počítat zhruba se šestimilionovou ztrátou, když na kampaň vynaložili 10,8 milionu a vrací se jim asi pět milionů.

Z porovnání volebních nákladů na jeden získaný mandát v Evropském parlamentu vychází, že nejlevněji jej pořídili Piráti. Europoslanecké křeslo je stálo asi tři miliony korun. ODS vyšlo jedno místo v Evropském parlamentu na 4,4 milionu, koalici STAN a TOP 09 na 5,2 milionu a hnutí ANO na 5,4 milionu korun. Lidovce obrazně stálo křeslo europoslance 9,5 milionu, KSČM 10,8 milionu a hnutí SPD 11,7 milionu. Sociální demokraté ve volbách do Evropského parlamentu neuspěli.

Foto: Novinky

Noví poslanci v Evropském parlamentu

Reklama

Související články

Češi i Slováci na eurovolby kašlou

I když účast ve volbách do Evropského parlamentu byla letos v Česku vyšší než před pěti lety, i tak byla s 28,72 procenta slabá. Čechy v tomto ohledu překonali...

Výběr článků

Načítám