Hlavní obsah

Největší volební účast byla v Praze a středních Čechách

Účast při letošních eurovolbách dosáhla v České republice 28,72 procenta, ale provázely ji značné regionální rozdíly. Nejvíce voličů přišlo v pátek a v sobotu k urnám v Praze (38,31 procenta) a ve Středočeském kraji (30,25 procenta).

Foto: David Ryneš, Novinky

Volební účast ve volbách do EP v krajích

Článek

Nejnižší volební účast byla v Ústeckém (22,04 procenta) a Karlovarském kraji (23,19 procenta).

V obci Čilá na Rokycansku přišlo volit 90 procent voličů, tedy 18 z 20. Webové stránky obce uvádějí, že věkový průměr tamních obyvatel je 60 let a z toho dvě třetiny tvoří ženy. Ve sněmovních volbách v roce 2017 byla tamní volební účast stoprocentní.

Naopak ve Vřesové na Sokolovsku přišlo k urnám pouze 27 z 313 zapsaných voličů, tedy necelých devět procent. Pod devíti procenty byla také volební účast v Milhostově na Chebsku.

Foto: David Ryneš, Novinky

Vývoj volební účasti

Mezi krajskými městy vedla ve volební účasti Praha. Na druhém místě se ocitl Hradec Králové, kde přišlo volit 36,08 procenta lidí. Na posledním místě v žebříčku krajských měst skončilo Ústí nad Labem s volební účastí 22,74 procenta.

V obcích nad 5000 voličů volilo nejvíc lidí v Černošicích u Prahy, kde jich přišlo hodit hlasovací lístek téměř 50 procent. Naopak nejméně lidí v těchto obcích volilo v Jirkově na Chomutovsku. K urnám tam přišlo 15,63 procenta voličů.

Nejstarším zvoleným europoslancem je 66letý Ivan David (SPD), nejmladší je 26letá Markéta Gregorová, ukulelistka a předsedkyně Evropské pirátské strany, jak byla označena na volebním lístku Pirátů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám