Hlavní obsah

Na D8 se otevřely tunely, kolony se pomalu rozjíždějí

Aktualizováno

Kolony na D8 se pomalu rozjíždějí, tunely Libouchec a Panenská totiž policie před devátou hodinou znovu otevřela. Zavřené byly kvůli uzavřenému tunelu na Drážďany na německé straně. Komplikace kvůli počasí hlásí ze silnic také Liberecký kraj, kde v noci napadlo až deset centimetrů sněhu.

Foto: Kai Pfaffenbach, Reuters

Kolony kamionů na německé dálnici A5.

Článek

Po zhruba 16 hodinách jsou opět průjezdné tunely Libouchec a Panenská na dálnici D8. Zavřené byly kvůli uzavření německého tunelu ve směru na Drážďany. Německo ho zavřelo kvůli nepříznivému počasí. Kolony, které se tvořily od 68. kilometru dálnice D8, se pomalu rozjíždí. ČTK to dnes řekla regionální mluvčí policie Veronika Hyšplerová.

„Jsme na místě, ale zatím jsme nezaznamenali žádný problém, že by se to zablokovalo," uvedla mluvčí.

Foto: Vojtěch Hájek, ČTK

Nepříznivé počasí zavřelo 8. února 2021 v Ústeckém kraji jediný dálniční hraniční přechod do Německa na dálnici D8.

Podle webových kamer Ředitelství silnic a dálnic dosahuje řada kamionů až po Koštov na Ústecku. Pomalu jedoucí kamiony jsou v obou jízdních pruzích.

Obdobná situace, kdy se tvořily mnohakilometrové kolony kvůli zavřeným tunelům, nastala loni v dubnu. Tunely Libouchec a Panenská byly zavřené z rozhodnutí ministerstva dopravy. Uzávěra tehdy trvala dva dny.

Policie ráno uzavřela ve spojitosti s kolonami na dálnici D8 silnice z Knínic do Nakléřova a na Telnici na Ústecku kvůli autům, která tam dostávají smyk. Řidiči si chtěli přes komunikace zkrátit cestu, řekl dnes ráno ČTK dispečer ze Správy a údržby silnic Ústeckého kraje. Dnes v 8:40 ČTK řekl, že uzavírka stále platí.

V kraji je podle dispečera na silnicích rozbředlý sníh po chemickém ošetření. Silnice jsou sjízdné se zvýšenou opatrností.

Problémy i v dalších krajích

Praha hlásí problémy zejména ve veřejné dopravě už druhý den.  Lidé musí počítat se zpožděním autobusů i tramvají. Problémy jsou kvůli poruchám výhybek opět na železnici, tentokrát jich ale není tolik jako v pondělí. Řidiči by měli být opatrní, na silnicích leží vrstva sněhu nebo jeho zbytky po chemickém ošetření.

Vlaky z Masarykova nádraží do Podbaby jezdí kvůli poruše výhybek odklonem mimo Holešovice, týká se to mnoha souprav včetně několika spěšných. Problémy jsou i v okolí Prahy, nevyjely například spoje mezi Prahou a Českým Brodem nebo Kutnou Horou. Stejné je to rovněž na trati mezi pražským hlavním nádražím a Řevnicemi.

Silničáři v Libereckém kraji doporučují opatrnost. Na komunikacích je nová, až deseticentimetrová vrstva sněhu a silně mrzne. Problémy mohou mít hlavně kamiony ve stoupáních.

Silnice v jižních Čechách jsou sjízdné se zvýšenou opatrností. Tam, kde silničáři místo soli používají štěrk a písek, leží místy vrstva ujetého sněhu krytá posypem. V kraji byly sněhové přeháňky mezi 03:00 a 05:00. Vážnější nehody se nestaly, jen u Libínského Sedla na Prachaticku se kolem 05:15 srazil autobus s převozní sanitkou. V autobusu byl jen řidič, podle policie se nikomu nic nestalo.

Silnice ve Zlínském kraji jsou dnes ráno až na výjimky sjízdné se zvýšenou opatrností. Na Vsetínsku a Zlínsku na nich místy leží rozbředlý sníh, ve vyšších polohách uježděná vrstva sněhu krytá posypem. Vozovky v ostatních částech kraje jsou většinou holé a vlhké, případně mokré po chemickém ošetření.

Meteorologové vydali výstrahu před tuhými mrazy. Bude až –20 °C

Počasí

V Královéhradeckém kraji leží na silnicích sníh, po solení rozbředlý. Ve vyšších polohách kraje a na horských silnicích udržovaných pluhováním je většinou vrstva sněhu. V kraji ráno sněžilo, bylo zataženo, teploty mezi minus deseti a minus pěti stupni Celsia, na horách kolem minus devíti.

Komplikace hlásili silničáři ráno například na hlavní silnici do Polska I/33 u obce Vysokov na Náchodsku. Na silnici v úseku asi 1,5 kilometru se tvořila ledovka, byly tam uvázlé nebo jen pomalu jedoucí kamiony, uvedli na webu.

Sníh zasypal Prahu, na Karlově mostě se objevili běžkaři

Domácí

Na Vysočině byly v úterý nad ránem znovu sněhové přeháňky. Silnice jsou po solení mokré, a kde se nesolí, je na vozovkách ujetá nebo i zledovatělá vrstva sněhu s posypem. Místy, zejména na Třebíčsku, může být mlha.

Reklama

Výběr článků

Načítám