Hlavní obsah

Česko ohrožují silné bouřky, hrozí krupobití a povodně

V celém Česku hrozí během nedělního odpoledne a večera bouře s přívalovými dešti, krupobitím a větrem, varuje Český hydrometeorologický ústav. Na jihu a východě Čech a v části Moravy hrozí i povodně.

Foto: Vassilis Triandafyllou, Reuters

Ilustrační foto

Článek

Bouřky budou postupovat od západu. Nejdříve by měly zasáhnout Karlovarský a Plzeňský kraj, potom Ústecký kraj. Varování vydali meteorologové pro tyto oblasti v rozmezí 13.00 až 20.00. Během krátké doby by mělo napršet až 30 mm, nárazy větru by měly dosáhnout až 70 km/h, objevit by se mohly také kroupy.

Kolem třetí odpoledne by měly bouřky dorazit do Prahy, Středočeského, Jihočeského, Libereckého, Královéhradeckého, Pardubického kraje a na Vysočinu. Pro tyto oblasti platí výstraha od 15.00 do pondělních 03.00 hodin. Meteorologové varují, že v krátké době by mělo spadnout kolem 50 mm srážek a vítr by měl dosahovat rychlosti až 90 km/h.

Na Moravu a do Slezska dorazí bouře kolem 18.00 a varování platí až do pondělních 03.00 hodin. Meteorologové varují, že v této oblasti bude vydatně pršet. Vzhledem k předchozím dnům, kdy v místě spadly vydatné srážky, mohly by se v některých regionech objevit povodně. Očekávají se vzestupy hladin řek a menších vodních toků na 1. až 2. povodňový stupeň, na některých místech může dojít i k překročení 3. povodňového stupně.

Reklama

Výběr článků

Načítám