Hlavní obsah

Na Bruntálsku se do koryta vrátila Poláky „ukradená“ řeka Opava

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Krnov

Ještě minulý týden to s částí řeky Opavy v Úvalně na Bruntálsku vypadalo velmi špatně. Koryto řeky zde bylo téměř vyschlé. Mohl za to náhon s turbínami na výrobu elektřiny na území Polska.

Foto: Denisa Doležalová, Právo

Koryto řeky Opavy se v Úvalnu opět zaplnilo vodou.

Článek

Hydrologové zjistili, že průtok řeky byl místo běžných 50 jen 16 litrů za sekundu.

Povodí Odry se však podařilo domluvit se s polskou stranou a v pondělí už korytem zase protékala voda. Voda totiž mizela v náhonu s turbínami na polské straně a objevila se až za několik kilometrů po proudu řeky Opavy.

Foto: Denisa Doležalová, Právo

Koryto řeky Opavy se v Úvalnu opět zaplnilo vodou.

Na případ upozornili rybáři

„Ano, je to tak. Byl jsem informován, že v řece Opavě už je zase voda. Je to pro nás samozřejmě dobrá zpráva. Jsme rádi, že se vše podařilo tak rychle vyřešit. Teď jenom, aby se to neopakovalo, bylo to opravdu špatné. Byl jsem v šoku, ve velkém úseku řeky nebyla skoro vůbec žádná voda,“ řekl v pondělí ráno Právu starosta Úvalna Radek Šimek (Nezávislí).

Na problém ho upozornili místní rybáři i jeho kolega, místostarosta Roman Šťastný.

Kvůli polskému náhonu chybí v řece na Krnovsku voda

Domácí

Polská strana to vyřešila

„O kritické situaci na řece Opavě jsme informovali správce toku na polské straně. Oni ihned zareagovali a situaci vyřešili. Ubezpečili nás, že se to nebude opakovat,“ uvedla včera mluvčí Povodí Odry Šárka Vlčková.

Situaci na řece řeší také Moravskoslezský kraj a ministerstvo životního prostředí.

Reklama

Výběr článků

Načítám