Hlavní obsah

Mynář měl zažádat o prověrku, Hrad ale nechce říct, jestli to udělal

Novinky, val

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Prezidentův kancléř Vratislav Mynář si měl do středy zažádat o bezpečnostní prověrku na nejvyšší bezpečnostní stupeň, stále ale není jisté, zda tak učinil. Hrad totiž prostřednictvím svého mluvčího Jiřího Ovčáčka vysílá do médií bez dalších podrobností stále stejnou odpověď: Mynář má připravené podklady.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Vratislav Mynář

Článek

„Stále platí, že pan kancléř má připravené podklady nutné pro podání žádosti,“ sdělil Novinkám ve středu prezidentův mluvčí. Bližší podrobnosti, tedy zda již Mynář o bezpečnostní prověrku požádal, či nikoliv, Hrad podle něj sdělí ve čtvrtek. „O postupu ve věci prověrky budeme informovat ve čtvrtek na tiskové konferenci," dodal Ovčáček.

Přitom prezident Miloš Zeman dal Mynářovi jasné ultimátum: pokud si o prověrku do středy nezažádá, ve své stávající funkci končí.

"Pan kancléř hodlá skutečně žádat o prověrku tento týden. Předpokládá, že tak učiní ve středu, jak uvedl pan prezident. O podání žádosti budeme informovat na tiskové konferenci. Podmínka pana prezidenta, týkající se podání žádosti o prověrku v těchto dnech, tak bude splněna," řekl k tomu v pondělí Ovčáček. [celá zpráva]

Tři čtvrtě roku bez prověrky

Bez prověrky je Mynář na Hradě už tři čtvrtě roku. Zeman nejprve říkal, že Mynář o prověrku od Národního bezpečnostního úřadu zažádá do konce minulého týdne. Pak termín posunul na středu.

Na skutečnost, že prezidentův kancléř nemá bezpečnostní prověrku na nejvyšší bezpečnostní stupeň, upozorňovala média již několikrát.

V minulosti se objevila také informace, že by ji nemusel získat například kvůli svým některým podnikatelským kontaktům. Prezidentův kancléř to ale odmítá.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám