Hlavní obsah

Muzikanti demonstrovali v Praze proti vládě

Novinky, ber

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha
Aktualizováno

Muzikanti a další lidé z hudební branže protestovali v Praze na Staroměstském náměstí. K protestu se sešlo několik stovek lidí. Nesouhlasí s kroky vlády, které učinila směrem k živé hudbě. Před demonstranty promluvil i ministr kultury Lubomír Zaorálek. Novinky nabídly živý přenos z protestu.

Záznam: Demonstrace Za živou hudbu! na Staroměstském náměstíVideo: Za živou hudbu, Novinky

 
Článek

Zaorálek kritizoval narychlo přijatá opatření v Moravskoslezském kraji, kde byly z hodiny na hodinu kvůli nařízení hygieniků zrušeny probíhající akce. Podobná situace se prý už nesmí opakovat.

Ovšem poté, co řekl, že okolní státy jsou při pořádání akcí mnohem opatrnější než Česko, byl vypískán. „To jsou kecy," ozývalo se z davu.

Na akci promluvili také promotéři kulturních akcí. „Opatření vlády jsou likvidační a pořadatelé musí rušit akce, které se nedávno začaly rozvíjet," uvedla promotérka Hana Petřinová.

Protest nazvaný Za živou hudbu! svolala stejnojmenná iniciativa. Její zástupci po vládě požadují stanovení jasných pravidel pro nejbližší období do konce roku, rozvolnění opatření a umožnění konání akcí nad tisíc lidí ihned. Od září pak žádají povolení akcí na minimálně pět tisíc lidí v sektoru. To Zaorálek označil za nereálný požadavek.

Foto: Novinky

Demonstrace hudebníků na Staroměstském náměstí

Nyní se totiž mohou konat akce ve vnitřních prostorách pouze do 500 osob a na akcích nad 100 osob jsou povinné roušky.

Muzikanti budou v pondělí demonstrovat proti vládě. Nevidí světlo na konci tunelu

Kultura

Organizátoři akce proto napsali také dopis premiéru Andreji Babišovi (ANO). V něm kritizují to, že jako první přišli o práci kvůli opatřením proti koronaviru. Zároveň se jim nelíbí, že není jasné, odkdy bude možné pořádat větší hudební akce ani za jakých podmínek.

Písničkář Pokáč: Demonstrace má upozornit na problémy

Kultura

„Vláda omezila naši svobodu podnikání i možnost pracovat a nemá se k tomu, aby situaci řešila. Naše aktivity běží jen na patnáct procent, nekonají se festivaly, koncerty, hudebníci mají zrušená vystoupení, nevyrábějí se hudební nástroje, technické firmy nemají práci,“ stojí v dopise.

Foto: Vít Šimánek, ČTK

Demonstrace hudebníků na Staroměstském náměstí

Reklama

Výběr článků

Načítám