Hlavní obsah

Model koalice ODS s ČSSD se prosazuje na mnoha radnicích

• Aktualizováno
Právo, ČTK, koc, pra, trj, ner, paš

Po skončení komunálních voleb se ve městech zformovaly nové koalice a další jsou na spadnutí. Zástupci ODS a ČSSD si potřásli rukou v Plzni, Sokolově, Litoměřicích, v Kroměříži, Jihlavě a v Jičíně. Stále pravděpodobnější se zdá tento model i v Praze. Někde obě velké strany přizvaly ještě třetí strany, což může být i případ Tábora.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Plzeňský okresní výkonný výbor ČSSD i oblastní rada ODS v pondělí večer schválily předběžně dohodnutý koncept spolupráce, který vypracovaly v neděli vyjednávací týmy obou stran. Primátorem má být lídr vítězné ODS Martin Baxa. ČSSD si nárokuje v devítičlenné radě místa tří náměstků a jednoho radního, ODS připadne další náměstek a tři radní. Volby v Plzni vyhrála ODS, ale tak těsně před ČSSD, že obě strany mají po 14 mandátech. Velká koalice vládla Plzni už v letech 1998 až 2002.

Také na radnici v Litoměřicích budou společně vládnout ODS, ČSSD a Strana zelených. O víkendu se na tom dohodli zástupci ve volbách nejúspěšnějších stran s výjimkou KSČM, která získala třetí nejvyšší počet mandátů. Koaliční strany mají v sedmadvacetičlenném zastupitelstvu osmnáct zástupců.

„O celkové podpoře jsme jednali i s ostatními subjekty napříč politickým spektrem. Neregistrujeme ostrou hranici mezi koalicí a opozicí. Spoluúčast formou práce v jednotlivých komisích rady města jsme nabídli i stranám, které se do zastupitelstva města nedostaly,“ uvedl předseda litoměřické ODS Karel Krejza. Občanští demokraté podle něj do funkce starosty města navrhnou dosavadního starostu Ladislava Chlupáče.

Jihlava bude mít staronového primátora

Koalice se v pondělí utvořila také v Jihlavě. Společně budou v krajském městě Vysočiny vládnout ČSSD, ODS a lidovci.

V městské radě bude mít ČSSD a ODS pět křesel, lidovci jedno. Primátorem bude opět Jaroslav Vymazal (ODS).

Vítězná ČSSD pustila v Kroměříži ODS post starosty 

Spolupracovat budou největší strany také v Kroměříži, kde se k nim připojila ještě Volba pro Kroměříž. Post starosty zřejmě obsadí Daniela Hebnarová, která vedla do voleb ODS, ačkoli ve volbách triumfovala soc. dem. Dosavadní starosta Miloš Malý (ČSSD), který byl v sobotu zvolen senátorem, bude statutárním místostarostou. Koalice nyní v sedmadvacetičlenném zastupitelstvu disponuje 14 hlasy.

"Není to uzavřené, chceme ke spolupráci přesvědčit ještě nějakou další stranu," řekl v pondělí lídr ve volbách vítězných soc. dem. Malý.

V opozici kromě KSČM, s níž se do městské rady nepočítá, zatím zůstali i lidovci, Zdravé Kroměřížsko, TOP 09 a Věci veřejné. V devítičlenné radě obsadí podle dohody sociální demokraté a ODS po třech místech. Dvě získá Volba pro Kroměříž a jedno koalice rezervuje dalšímu případnému partnerovi.

Menší strany, které se dostaly do zastupitelstva města, přitom občanské demokraty lákaly do pravostředové koalice. Seskupení utvořili lidovci, Zdravé Kroměřížsko, TOP 09 a Věci veřejné. Opírali se o devět mandátů, s ODS by dali dohromady také jen nejtěsnější většinu. Občanští demokraté však podle Hebnarové usilovali o výraznější podporu mezi zastupiteli, a to i v případě vzniku koalice s ČSSD a Volbou pro Kroměříž, která má také jen 14 hlasů.

Jičín ovládla koalice ČSSD, ODS a TOP 09

Vládu nad sedmnáctitisícovým Jičínem převzala koalice ČSSD se čtyřmi mandáty v jednadvacetičlenném zastupitelstvu, vítězná ODS se šesti a TOP 09 s dvěma zastupiteli. Koaliční partneři v pondělí dohodli sestavu sedmičlenné rady obsazené třemi sociálními demokraty, když ODS a TOP 09 získaly každá po dvou křeslech.

Úděl opozice připadl KSČM, KDU-ČSL, VV, které mají shodně po dvou mandátech a Volbě pro město se třemi. „Výměnou byl post starosty z řad ODS, jímž se stane stávající starosta Martin Puš. Post prvního místostarosty obsadí Josef Dvořák z ČSSD a třetí neuvolněný místostarosta bude Tomáš Frýba z TOP 09,“ informoval Miroslav Matějka z vyjednávacího týmu ČSSD, která vzhledem k výsledku voleb patrně dosáhla maxima.

ČSSD se podělí s ODS i o vedení Sokolova

Sokolov povede velká koalice ČSSD a ODS. Smlouvu mají podepsat obě strany v průběhu příštího týdne. Starostou města bude podle očekávání lídr vítězné ČSSD Zdeněk Berka, který dosud zastává post místostarosty. Ten naopak nyní obsadí současný starosta Karel Jakobec (ODS). Dalším místostarostou bude nynější senátor za ODS Pavel Čáslava.

„V devítičlenné radě budeme mít pět křesel, ODS čtyři,“ upřesnil v pondělí rozložení sil Berka. Sociální a občanští demokraté budou mít v sokolovském zastupitelstvu 16 z 27 křesel.

Také v Táboře hledá velká koalice další stranu

V Táboře zvítězila ČSSD a ODS skončila druhá. Strany by však k nadpoloviční většině v zastupitelstvu potřebovaly získat ke spolupráci ještě jeden subjekt. Informoval o tom lídr ČSSD v komunálních volbách Emil Nývlt.

"ODS respektuje naše právo na funkci starosty a také na početné zastoupení v radě města. Navíc ODS a KSČM jsou jediné strany, které nás de facto uznávají jako vítěze voleb v Táboře," uvedl Nývlt. Koalici ČSSD, ODS s KSČM ovšem vyloučil.

Sociální demokraty o víkendu oslovilo uskupení stran Tábor 2020, TOP 09 a Jinak! Ovšem ČSSD návrh těchto subjektů nepřipadá lákavý, protože nerespektoval jejich nárok na starostu ani zastoupení v radě.

V sedmadvacetičlenném zastupitelstvu má ČSSD i ODS shodně po šesti mandátech. K nadpoloviční většině by potřebovala získat ještě dva hlasy.

ČSSD v Pardubicích se vzdala velké koalice za cenu ztráty primátora

V pondělí ve 14 hodin bude oficiálně oznámeno, že vítězná ČSSD (11 mandátů) se na koalici dohodla se Sdružením pro Pardubice (9), sdružením Pardubáci (5) a TOP 09 (3). Primátorkou Pardubic bude Štěpánka Fraňková (SPP), která se po zvolení vyváže z poslaneckého mandátu a svůj post ve Sněmovně přenechá předsedovi SPP Miroslavu Petráňovi.

Lídr ČSSD Jindřich Tauber ustoupil od svého požadavku být primátorem a umožnil tak uzavření koaliční dohody bez ODS. ČSSD bude mít dva náměstky primátorky, TOP 09 se spokojila jen s místy v radě města, Pardubáci budou mít jednoho náměstka primátora, pravděpodobně Františka Brendla.

Pardubická ODS (7) bude v opozici společně s komunisty (4). Poslední jednání s ODS zkrachovalo v neděli večer. Zastupitelstvo Pardubic má 39 členů.

Koalice Klatovy: ODS, TOP 09 a SNK-ED

V Klatovech, druhém největším městě Plzeňského kraje, se na spolupráci na radnici dohodla vítězná ODS se Sdružením pro Klatovy SNK ED a TOP 09. V zastupitelstvu čítajícím 27 míst budou mít většinu 15 hlasů.

V devítihlavé radě má usednout pět zástupců ODS, dva za TOP 09 a stejný počet za SNK ED. Kandidátem na post nejvyšší je současný starosta Rudolf Salvetr (ODS), který získal ve volbách nejvíce voličských hlasů, celkem 3 238. Křesla místostarostů si rozdělí ODS a SNK ED.

Vítězná ODS získala v komunálních volbách 24,16 procenta hlasů a 7 mandátů, Sdružení pro Klatovy SNK ED pět mandátů (16,67 procenta) a TOP 09 tři mandáty (10,67 procenta). V opozici zůstává ČSSD, získala 18,87 procenta hlasů a 5 mandátů, KSČM -12,97 procenta hlasů a 4 mandáty a Nestraníci - 11,07 procenta a 3 mandáty.

Kolín povede lídr Změny pro Kolín, pomohou TOP 09 a Kolíňáci

Koaliční smlouvu již sepsali představitelé budoucí trojkoalice tvořené Změnou pro Kolín, TOP 09 a Kolíňáky. V pondělí večer ji svými podpisy stvrdí všech 15 koaličních zastupitelů, řekl lídr vítězné Změny pro Kolín Vít Rakušan.

Počítá se s tím, že Rakušan zaujme místo starosty a koaličním partnerům připadnou posty místostarostů. Koho do těchto funkcí obsadí, se ukáže až večer po podpisu smlouvy. Podle pondělního Kolínského deníku je vyloučeno, že ve vedení města bude za Kolíňáky dosavadní místostarosta Pavel Hoffmann. Na nový mandát zastupitele totiž rezignoval.

Změna pro Kolín bude mít v novém zastupitelstvu osm křesel, Kolíňáci získali čtyři mandáty a TOP 09 tři. Dohromady tak mají 15 z 27 křesel. Na vedení města se už nebude podílet ODS, jež byla v čele radnice v minulém volebním období a kterou stihl výrazný odliv voličské přízně po vypuknutí aféry s údajným miliónovým úplatkem pro dosavadního místostarostu Romana Pekárka. Její zástupci v zastupitelstvu obsadí pouze tři křesla. V opozici zůstane také ČSSD se šesti zastupiteli a KSČM se třemi křesly.

Pražské Jižní Město může mít soc. dem. starostu

Ladislav Kárský, který předsedá ČSSD v Praze 11, v neděli dostal nabídku funkce starosty od Hnutí pro Prahu 11 (HPP11) a TOP 09, a to přesto, že ČSSD není z té trojice v zastupitelstvu nejsilnější.

„Ne ČSSD, jen panu Kárskému jsme nabídli post starosty. Udělali jsme to, aby ČSSD na Jižním Městě měla svého pastýře, který ji vyvede z modrého bahna,“ řekl Právu Jiří Štyler, lídr HPP 11. Hnutí disponuje 9 mandáty, ČSSD a TOP 09 jich mají po 7. Volby vyhrála ODS vedená starostou Daliborem Mlejnským, obsadila 11 křesel z 39. Nadpoloviční většina činí 20 mandátů. Aby dala ODS s ČSSD dohromady dvě desítky zastupitelů, musela by získat na svou stranu dva Pražany za svá práva, jimž jde o pokračování privatizace bytů.

Koalice s jihoměstskou ODS nepřipadá v úvahu pro HPP 11, odmítla ji už před volbami TOP 09. „Trváme na přezkoumání některých podivných smluv a prodejů,“ řekl Právu šéf TOP 09 v Praze 11 Stanislav Urbánek. Hnutí s TOP 09 a ČSSD by mělo 23 mandátů, s Pražany za svá práva dvoutřetinovou většinu 25 křesel. V opozici by pak zůstala jen ODS s KSČM.

Reklama

Výběr článků

Načítám