Hlavní obsah

Mladý Klaus čelí bouři studentů a rodičů

Právo, jim

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ředitel soukromého gymnázia PORG Václav Klaus ml. asi zažívá krušné chvíle. Na světlo světa se dostal jeho e-mail, ve kterém coby představitel školy odmítl inzerovat v některých denících. A dodal nejapný žert, kvůli němuž se pohoršují studenti i jejich rodiče.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Václav Klaus mladší

Článek

Podle jeho mailu škola „inzeruje jen v nezávislých médiích, nikoli pobočkách volebních štábů“, a douškou „ktéé tomof muj, ktéé tomof muj“.

Narážel tak na pěvecký výkon Karla Schwarzenberga zachycený v přímém přenosu po sečtení výsledků prvního kola volby.

Proti Klausovu vyjádření se studenti i jejich rodiče podepisují pod protestní petici. Klaus se na svém blogu ohradil, až nakonec zabředl do kampaně. „Posmívat se kvůli zpěvu jsem neměl v úmyslu (sám nezpívám o moc líp), jen považuji za neuvěřitelné, když kandidát na prezidenta nezná slova české hymny,“ uvedl nejprve. Schwarzenberg totiž při volbě slov hymny zaváhal.

Klaus připustil i chybu, že své názory vyjevil v oficiálním mailu gymnázia, „protože do korespondence školy (zcela apolitické) nepatří“.

Pak ale na adresu Schwarzenberga přitvrdil: „Jeho otec patřil k předním podporovatelům a členům prvorepublikové Vlajky (extrémně protižidovská, protimasarykovská a xenofobní organizace).“

Historici dokládají opak

Poté s odkazem na literaturu uvedl, že s kolaborantem Krychtálkem a „Vlajkařem“ Teunerem cestoval Schwarzenbergův otec v lednu 1939 za Josephem Goebbelsem do Berlína, aby vyjednali likvidaci druhé republiky a vytvoření měnové unie s Německem.

Když pak moderátor Radiožurnálu odkázal na historiky, kteří doložili, že Schwarzenbergův otec byl český vlastenec, trval Klaus na svém. „Je spousta dalších historiků a lidí, kteří v té době žili a podobně, kteří vám zase řeknou něco jiného,“ dodal.

Reklama

Výběr článků

Načítám