Hlavní obsah

Mladí 16+ začali plnit očkovací centra

Právo, sts, mh

Lidé ve věku 16+, zatím nejmladší, kteří se mohou od minulého pátku registrovat k očkování proti covidu-19, začínají plnit očkovací centra.

Foto: Bikas Das, ČTK/AP

Ilustrační foto

Článek

„Celkově se zájem, tak jak to pozorujeme u nás, výrazně zvýšil, když se otevřela věková skupina 16+. Minulý pátek jsme při jejím otevření nabídli 40 tisíc termínů a do jedné hodiny po poledni už bylo 32 tisíc vybraných. Zájem od mladých, tedy alespoň u nás, je opravdu značný,“ sdělila Právu Jitka Zinke, mluvčí Ústřední vojenské nemocnice v Praze, která vede Národní očkovací centrum v O2 universum.

Rovněž v Brně se zájem mladých o očkování podle mluvčí FN Brno Veroniky Plaché zvyšuje.

Ve čtvrtek bylo pozitivních 22 školáků

Domácí

„Ze 14 tisíc registrovaných zájemců, kteří čekají na přidělení PIN 2, tedy termínu, do očkovacího centra, je v současnosti přes čtyři a půl tisíce mladých v kategorii šestnáct plus,“ dodala mluvčí.

Česko se blíží ke dvěma milionům lidí s kompletně dokončeným očkováním, což je 19 procent populace.

Celkově bylo vyočkováno přes 6,3 milionu vakcín, z toho 4,3 milionu lidí dostalo aspoň první dávku.

Dva miliony lidí v ČR jsou plně očkovaní proti covidu, nakažených dál ubývá

Domácí

V pátek se otevřela registrace k očkování proti koronaviru i pro lidi, kteří nemají veřejné zdravotní pojištění na území ČR nebo Evropské unie. Zaregistrovalo se jich přes pět tisíc.

„V universu budeme očkovat samoplátce, tedy Čechy žijící dlouhodobě v zahraničí či cizince, kteří nemají české zdravotní pojištění, od 18. června, za cenu 800 korun. Byť reálné náklady na vyočkování jedné dávky jsme spočítali na 808 korun,“ řekla Právu mluvčí ÚVN. Ministerstvo zdravotnictví stanovilo strop ceny za vakcínu na 810 korun.

Do této doby vyočkovali v universu od začátku května čtvrt milionu dávek. S očkováním druhých dávek zde začnou v polovině června.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám