Hlavní obsah

Mladá pěvkyně z Mariupolu našla nový domov na Plzeňsku

Jen zázrakem se dostala šestnáctiletá Violetta Kovalenková a její příbuzné z obléhaného Mariupolu. A štěstí měla mladá studentka operního zpěvu i poté. Sama se vydala do České republiky, kde se jí ujali Petr a Magdalena Vrobelovi.

Foto: Klára Mrázová, Právo

Petr a Magdalena Vrobelovi s Violettou Kovalenkovou

Článek

Manželé ze Starého Plzence u Plzně se o dívce dozvěděli od známé, která pracuje na sociálním odboru.

Kyjevským studentům se v Cirku La Putyka líbí. Vzájemně se obohacujeme, říká principál

Domácí

„Neměla kam jít. Protože ještě není plnoletá, hrozilo, že skončí v dětském domově, a tak jsme ji u nás ubytovali,“ vysvětluje muzikant Petr Vrobel. Violetta už v Plzni nastoupila na konzervatoř a pokračuje ve studiu operního zpěvu.

„Je velmi talentovaná a také ohromně samostatná. Když sleduji zprávy, jsem rád, že válečným hrůzám unikla,“ dodává hudebník. Život v Mariupolu se totiž pro mladou dívku i její blízké proměnil v peklo. Otec odešel bojovat, ona zůstala jen s matkou.

Nechaly jsme za sebou to nejcennější, co máme, naši rodinu, říká ukrajinská zpěvačka

Styl

„Jídlo i voda nám rychle docházely. Napustila jsem plnou vanu alespoň užitkové vody, musela nám vydržet týden. Elektřina ani plyn nešly,“ vypráví Violetta. Ta sebrala prababičku, babičku a tetu a všechny společně se schovávaly na různých místech. Třikrát se snažily dostat humanitárním koridorem pryč z města, pokusy ale pokaždé ztroskotaly.

„Rusové město intenzivně bombardovali a ostřelovali, bylo to hrozné. Věděla jsem, že můžeme kdykoli zemřít,“ vzpomíná. Po týdnech plných strachu a strádání přemluvila matku a tetu k útěku.

Seniorka Ljuba utekla z Ukrajiny jen se dvěma kočkami

Domácí

„Odjely jsme autem. Viděly jsme zničené město, všude na ulicích leželi mrtví, byly jsme v šoku,“ doplňuje studentka. I přesto by se ráda do rodné země, kde zůstali její nejbližší, vrátila.

„Prarodiče jsou přímo v Mariupolu. Moje česká rodina je báječná a mám ji moc ráda. Ale domov je pro mě na Ukrajině. I když náš dům už neexistuje a všechno je v troskách,“ uzavírá.

Reklama

Výběr článků

Načítám