Hlavní obsah

Místopředseda svolal kvůli Šlachtovi bezpečnostní výbor Sněmovny, předsedu to zaskočilo

Právo, Novinky, ČTK, kab, jas

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Sněmovní bezpečnostní výbor se kvůli situaci v policii sejde ve čtvrtek. Svolal jej místopředseda Bronislav Schwarz (ANO). O potřebě svolání výboru hovořil v pondělí odcházející šéf ÚOOZ Robert Šlachta. Schwarz řekl, že jej svolal na základě žádosti poslanců. Svolání zaskočilo šéfa výboru Romana Váňu (ČSSD), který je až do pátku v zahraničí, a jednání výboru se tak nebude moci zúčastnit. Jednání má být veřejné.

Foto: Petr Horník, Právo

Ředitel Útvaru pro odhalování organizovaného zločinu (ÚOOZ) Robert Šlachta

Článek

„Byla to moje povinnost,” uvedl Schwarz ke svolání výboru a připomněl, že jej o něj požádali poslanci ANO, lidovců, komunistů a hnutí Úsvit.

Na jednání pozval končícího šéfa ÚOOZ Roberta Šlachtu, šéfa ostravské expozitury útvaru Jiřího Komárka a olomouckého vrchního státního zástupce Iva Ištvana. Jednání podle něj bude zahájeno jako veřejné a případně bude později uzavřeno.

Je to svolané tak, aby se toho předseda nemohl zúčastnit
poslanec ČSSD Richard Dolejš<br/>

Zaskočená ČSSD

Schwarz o mimořádném svolání výboru Váňu informoval. Toho nicméně postup Schwarze znepokojil. Sám je na pracovní cestě v Makedonii a vrací se z ní až v pátek.

Rozložení sil ve výboru pro bezpečnost
Poměr sil ve sněmovním bezpečnostním výboru nahrává spíše svolavatelům, pokud všichni budou držet stranickou linii. ANO, lidovci, KSČM a Úsvit mají ve výboru osm poslanců, v menšině jsou naopak ČSSD, ODS a TOP 09, kteří mají dohromady sedm lidí. O tom, kdo bude mít při jednání výboru navrch, rozhodnou počty přítomných poslanců. S jistotou bude chybět šéf výboru za sociální demokracii Váňa, který je v Makedonii, v delegaci je také uvedena komunistka Zuzka Bebarová-Rujbrová. Pokud by se jednání nezúčastnili jen Váňa a Rujbrová, svolavatelé by i tak měli navrch

„Formálně samozřejmě místopředseda může svolat výbor, ale slušností by bylo se s panem předsedou domluvit,“ řekl Právu Váňa.

Foto: Petr Horník, Právo

Poslanec hnutí ANO Bronislav Schwarz.

„Je zřejmé, že pan Schwarz jedná na základě instrukcí pana Babiše a hnutí ANO. Postup je nestandardní, na druhou stranu legitimní, protože šest členů výboru může iniciovat mimořádné svolání,“ dodal místopředseda výboru Richard Dolejš (ČSSD). Pozvánku prý zatím neobdržel.

Využil mé nepřítomnosti, tvrdí Váňa

Na otázku, zda podle jeho mínění Schwarz naschvál nevyužil Váňovy nepřítomnosti, aby na výboru ubylo hlasů, které vnímají situaci uvnitř policie odlišně, šéf výboru odpověděl: „To je zcela zjevné, to je objektivní fakt. Je to svolané tak, aby se toho předseda nemohl zúčastnit.“

Členové výboru se prý již domlouvali, že se kvůli situaci sejde vedení výboru zkraje příštího týdne a domluví další postup.

Foto: Poslanecká sněmovna ČR, Novinky

Ing. Roman Váňa

„Pokud tuto informaci členové výboru budou mít k dispozici, nemusí schválit program,“ myslí si Váňa. Potom by se tak jednání výboru odložilo zřejmě na dobu, až se předseda vrátí.

Dolejš by raději vyšetřovací komisi

„Nedovedu si v tuto chvíli představit, že bych schválení programu podpořil. Výboru nepřísluší nahlížet do otevřených svazků. Pokud bychom chtěli do některých věcí vnést jasno, tak bych spíš upřednostnil zřízení vyšetřovací komise, která má statut vyšetřovacího orgánu,“ dodal pro Právo Dolejš.

Celá věc na něj tak prý působí spíš jako mediální kampaň. „Na mě celá záležitost působí podobně jako scénář Kubiceho zprávy, proto bych byl velmi obezřetný. Mám podezření, že se ten výbor svolává jen proto, aby fungoval jako ventil, aby se do médií pustily fámy a spekulace a to by se dít nemělo,“ řekl Právu.

Gabal se chce bavit o reorganizaci

Lidovecký poslanec a člen bezpečnostního výboru Ivan Gabal nesouhlasí příliš s tím, aby jednání bylo veřejné. „Pokud jde o ten status, já si osobně myslím, že by to nemělo být otevřené, abychom se mohli o věcech bavit. Nejde mi o to, abychom se mohli bavit o kauzách a trestních věcech, ale abychom mohli diskutovat o tom, co jsme přerušili - tedy o reorganizaci speciálních útvarů,“ řekl Právu.

Zejména ho prý zajímá důvod změn uvnitř policie a jak pečlivě jsou připravené. Nařčení, že policejní prezident Tomáš Tuhý vynášel informace z vyšetřování kauz, budou zajímat Gabala až v druhé řadě. „Pokud to souvisí s motivem reorganizace, tak se to toho týká,“ řekl Právu s tím, že úlohou výboru však není věci vyšetřovat.

Šlachta uvedl, že by členy rád informoval o možném napojení policejních špiček na kriminální podsvětí.

Související téma:

Foto: Kateřina Šulová, ČTK

Ředitel Útvaru pro odhalování organizovaného zločinu Robert Šlachta

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám