Hlavní obsah

Chovanec k podezření kolem Tuhého: ÚOOZ má informovat GIBS, a ne média

Novinky, jas

Ministr vnitra Milan Chovanec (ČSSD) v pondělí v reakci na podezření kolem policejního prezidenta Tomáše Tuhého připomněl povinnost policistů obrátit se na Generální inspekci bezpečnostních sborů (GIBS). Předpokládá proto, že příslušníci Útvaru pro odhalování organizovaného zločinu (ÚOOZ), kteří s podezřeními v pondělí přišli, to již učinili.

Foto: Roman Vondrouš, ČTK

Ministr vnitra Milan Chovanec

Článek

Ministr zároveň nechápe, proč ÚOOZ o svých poznatcích informoval média.

„Nerozumím tomu, proč v den, kdy někteří příslušníci ÚOOZ oznámili vůli přijít informovat na uzavřené zasedání Výboru pro bezpečnost Poslanecké sněmovny, pouští tyto údajně závažné informace do médií,” dodal s tím, že je nepřípustné, aby vyšetřování probíhalo „v přímém přenosu”.

Postup odstupujícího šéfa ÚOOZ Roberta Šlachty a šéfa ostravské expozitury útvaru Jiřího Komárka podle Chovance „nebudí důvěru”, neboť jejich poznatky měly zaznít již na začátku debaty.

„Bude-li jednání Výboru pro bezpečnost Poslanecké sněmovny svoláno, jsem připraven se jej zúčastnit i s vedením policie. Pevně doufám, že celá záležitost není jen další kolo politicko-mediálního nátlaku na vedení policie,” uzavřel ministr.

Související témata:

Foto: Petr Horník, Právo

Ministr vnitra Milan Chovanec při rozhovoru pro deník Právo.

Foto: Jan Handrejch, Právo

První náměstek policejního prezidenta Tomáš Tuhý.

Foto: Archiv, Právo

Zástupci ÚOOZ požádali o svolání bezpečnostního výboru Sněmovny kvůli podezření, že policejní prezident se zapojil do úniku informací při objasňování hospodářské trestné činnosti. [celá zpráva]

Reklama

Výběr článků

Načítám