Hlavní obsah

Sobotka: Krize není vážná

• Aktualizováno
Novinky, fš, rei

Vládní krize kvůli navrhované reorganizaci v policii není vážná, prohlásil premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD) v nedělních Otázkách Václava Moravce v ČT. Jeho slova v podstatě potvrdil vicepremiér a ministr financí Andrej Babiš (ANO), když nejenže zopakoval, že ANO nechtělo nikdy z vlády odejít, ale ani nechce měnit koaliční smlouvu.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD)

Článek

„Ta krize není tak vážná,“ vysvětlil Sobotka v telefonickém rozhovoru, proč nezrušil současnou návštěvu Číny, když se otřásá koalice. Premiér dodal, že Čína s 1,3 miliardy obyvatel je perspektivním obchodním partnerem a to je třeba povzbuzovat.

Koaliční partneři nechtějí vládu trhat. Potvrdil to nejen Sobotka, ale i vicepremiér Babiš, jemuž se nelíbí navrhovaná reforma policie podepsaná ministrem vnitra Milanem Chovancem (ČSSD).

Nechceme měnit koaliční smlouvu.
Andrej Babiš

„My jsme nikdy neřekli, že chceme odejít z vlády,” poznamenal Babiš a dodal, že koalice funguje a má výsledky. Znovu ale ukázal na ministra Chovance, který podle něj „flagrantně porušil koaliční smlouvu”.

Následně však Babiš uvedl, že mu a jeho hnutí ANO nejde ani o změnu koaliční smlouvy, jak dosud požadoval.

„Je potřeba, abychom jednali o nové formě koaliční smlouvy a udělali restart. Pokud se permanentně bude porušovat koaliční smlouva, není možné, aby vláda fungovala dál,“ říkal Babiš ještě ve středu. [celá zpráva]

V neděli ale šéf ANO svá slova mírnil. „Nechceme měnit koaliční smlouvu,” řekl Babiš. „Ale Chovanec ji porušil. My to chceme vysvětlit a dořešit detaily,” dodal s tím, že tady „nemáme klauzuru, co se stane, když někdo poruší koaliční smlouvu”. „To vyřešíme s premiérem.“

Foto: Petr Horník, Právo

Vicepremiér a ministr financí Andrej Babiš

Ani soc. dem. podle premiéra Sobotky „nepožaduje rozšiřování koaliční smlouvy”. ČSSD je však připravena o případných „doplněních nebo zpřesněních” mluvit. „Ale zatím jsme nedostali konkrétní návrhy,” podotkl předseda vlády.

Sobotka očekává, že vláda věc projedná ve středu, nicméně poznamenal, že se o ní jednalo už minulou středu a ČSSD svůj postoj nemění.

S Babišem se však také shoduje v tom, že není třeba dělat personální změny ve vládě a v případě úprav v koaliční smlouvě není nutné předstupovat znovu před poslance a žádat o vyslovení důvěry.

Premiér rovněž uvedl, že podle něj by odstupující šéf protimafiánského útvaru ÚOOZ Robert Šlachta měl zůstat ve službách policie, potažmo státu. „Pokládám za rozumnější, pokud lidé, kteří mají z povahy svého povolání poměrně velké množství informací, tak aby, pokud možno, zůstali působit ve složkách státu,” řekl.

Babiš kontra Chovanec

Šéf ANO již dříve prohlásil, že ministr vnitra Milan Chovanec (ČSSD) je arogantní politik, který nejedná s partnery a chce ovládnout policii. V rozhovoru pro Právo ho označil za zrádce. [celá zpráva]

V nedělní diskusi v České televize ho dokonce tituloval „kmotrem kmotrů”.

„Zasahoval totiž proti řešení kauz zkorumpované Nečasovy vlády,“ přisadil si Babiš.

Reklama

Související články

Tuhému i Chovancovi věřím, prohlásil Sobotka

Ministr vnitra Milan Chovanec (ČSSD) i policejní prezident Tomáš Tuhý mají moji důvěru, řekl novinářům při návštěvě Číny premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD). Po...

Výběr článků

Načítám