Hlavní obsah

Ministři se pohádali o post velvyslance pro Druláka

Právo, Jan Rovenský

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

V hádku se zvrhla část pondělního jednání vlády. Kvůli nominaci politického tajemníka ministerstva zahraničí Petra Druláka jako ambasadora ve Francii se pohádal šéf státní kasy Andrej Babiš (ANO) s ministrem pro legislativu Jiřím Dienstbierem (ČSSD). Vláda byla nakonec nucena bod přerušit.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Petr Drulák (vlevo) s Lubomírem Zaorálkem

Článek

Babiš argumentoval, že posílat do Paříže člověka jako Drulák je chyba. „Podle něj je to totiž těžký introvert, který se mezi bezprostřední a extrovertní Francouze vůbec nehodí,“ popsal Právu zdroj obeznámený s průběhem schůze kabinetu.

Herman o Drulákovi řekl, že je pro něj nepřijatelný, protože ho považuje za antisemitu, a na tom celá debata ztroskotala
zdroj Práva

Nato se o slovo přihlásil Dienstbier, který si vzal Babiše na paškál. „Řekl mu, že člověk, který zpochybňuje holocaust svými výroky o táboru v Letech, nemá morální právo hodnotit Druláka, načež se mezi oběma ministry strhla hádka. Premiér Sobotka se ji sice snažil urovnat, ale marně, oba na sebe křičeli přes sál,“ řekl zdroj.

Nakonec to ale byl lidovecký ministr kultury Daniel Herman, který zapříčinil, že vláda bod odložila. „Herman o Drulákovi řekl, že je pro něj nepřijatelný, protože ho považuje za antisemitu, a na tom celá debata ztroskotala,“ dodal zdroj.

Když se Právo ve středu zeptalo Hermana, v čem konkrétně je pro něj Drulák problémový, nechtěl ministr celou záležitost komentovat. „Nemohu se k tomu vyjadřovat, protože to byl bod v kategorii vyhrazené. To bych překročil zákon,“ řekl Herman.

Udobření se Zaorálkem

Podle informací Práva začal celou věc v úterý řešit ministr zahraničí Lubomír Zaorálek (ČSSD). Babiš má k Francii silný vztah, umí plynně francouzsky, o sobě často říká, že je frankofonní, a na Azurovém pobřeží má i svou michelinskou restauraci.

V diplomatických kruzích se přitom spekulovalo, že s nominací Druláka bude mít největší problém Sobotka, který se vůči němu v minulosti jasně vymezil. Stalo se tak poté, co na sebe v roce 2014 Drulák upozornil kritikou havlovského pojetí zahraniční politiky, kterou označil za chybnou a škodlivou. Sobotka ho za to během návštěvy v USA zpražil s tím, že Drulák jako úředník musí respektovat politiku vlády v oblasti lidských práv i odkaz Václava Havla.

Vysokoškolský profesor a dlouholetý ředitel Ústavu mezinárodních vztahů Drulák nastoupil na resort zahraničí v únoru 2014 jako Zaorálkův první náměstek. V lednu 2015 z něj ale ministr udělal svého politického náměstka, v červenci 2015 Druláka čekal další kariérní sešup, když se stal politickým tajemníkem ministerstva. Letos v létě Drulák po osobním sporu se Zaorálkem podal výpověď, nakonec se ale oba muži udobřili a Drulák měl nastoupit na velvyslanectví v Paříži.

Reklama

Výběr článků

Načítám