Hlavní obsah

Rusko přináší do Evropy válku, chaos a utrpení, řekl Lipavský

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Ministr zahraničí Jan Lipavský (Piráti) svolal kvůli ruské agresi na Ukrajinu ve čtvrtek ráno na ministerstvu krizový štáb. Další jednání na úrovni EU i NATO budou probíhat po celý den.

Záznam: Mimořádná tisková konference ministra Lipavského po jednání krizového štábu MZV Video: ČTK

 
Článek

„Rusko po letech pracně vybudované stability přináší do Evropy válku, chaos a utrpení nejen bezpočtu nevinných Ukrajinců, ale i svým vlastním občanům a dalším Evropanům,“ uvedl Lipavský po jednání krizového štábu.

Lipavský českým občanům: Opusťte Ukrajinu

Dále odkazoval na to, že s ohledem na ruskou vojenskou invazi byl na Ukrajině vyhlášen válečný stav a došlo k podstatnému zhoršení bezpečnostní situace.

Fiala: Česku nehrozí bezprostřední nebezpečí

Domácí

Ministerstvo zahraničních věcí proto vyzvalo české občany, aby okamžitě opustili Ukrajinu.

„Pokud se někdo rozhodne na Ukrajině zůstat, prosíme, aby byl opatrný, sledoval důvěryhodná média a měl připravený plán evakuce,” doplnil šéf diplomacie. Doporučil jim také, aby se zaregistrovali do bezpečnostní portálu DROZD.

Současně bylo podle něj dočasně uzavřeno české velvyslanectví v Kyjevě. Podrobnosti evakuace pracovníků však nechtěl upřesnit. „Byly aktivovány krizové plány,” přiblížil pouze novinářům.

Ukrajina byla napadena z Ruska, Běloruska a Krymu

Evropa

Lipavský již ráno označil ruský útok na Ukrajinu za barbarský akt agrese, který porušil mezinárodní právo i dohody. Na Rusko a jeho představitele budou uvaleny mezinárodní sankce.

Rusko tvrdí, že jde o speciální vojenskou operaci kvůli hrozbám ze strany Ukrajiny.

Ta vyhlásila válečný stav a je připravena se bránit. Z řady ukrajinských měst jsou slyšet výbuchy.

Foto: Valentyn Ogirenko, ČTK/AP

Ministr zahraničí Jan Lipavský (Piráti)

Reklama

Výběr článků

Načítám