Hlavní obsah

Ministerstvo zdravotnictví zavádí eOčkování. Evidence bude pro lékaře povinná

– Praha
Novinky, Kristýna Tomšů

Ministerstvo zdravotnictví zavádí od 1. ledna 2022 elektronickou evidenci očkování, řekl ve středu ministr Adam Vojtěch. Pro lékaře bude systém povinný. Do 30. června 2022 však lékařům nehrozí žádné sankce, pokud jej nestihnou zavést.

Foto: Ondřej Deml, ČTK

Ředitelka Státního ústavu pro kontrolu léčiv (SÚKL) Irena Storová (vlevo) a ministr zdravotnictví Adam Vojtěch na tiskové konferenci k novinkám systému eRecept a představení elektronického očkovacího průkazu

Článek

Ministr též představil ostatní novinky v systému eRecept. Kromě elektronické evidence očkování, tedy tzv. eOčkování, se dále jedná o ePoukaz na zdravotnické prostředky a eRecepty s modrým pruhem.

Jak zdůraznil Vojtěch, ministerstvo nebuduje nový systém, ale pouze doplňuje ten stávající.

Státní ústav pro kontrolu léčiv (SÚKL) bude také nově vyhledávat a blokovat weby s prodejem nelegálních léků.

Zpětná evidence očkování nejspíš nebude možná

Elektronická evidence očkování bude součástí lékového záznamu pacienta v systému eRecept a bude evidovat všechny vakcíny aplikované po jeho zavedení. Pacienti mají k lékovému záznamu přístup a budou tak mít přehled o svém očkování. Systém bude zasílat pacientům upozornění, že se blíží termín přeočkování. Ve webové aplikaci bude také možné udělovat souhlas s nahlížením konkrétnímu lékaři či lékárníkovi.

Zpětně však pravděpodobně nebude možné vakcíny evidovat. „To zpětné doplňování bude záležitost asi dobrovolná, nebude to dost dobře možné. Nejsem si jistá, na základě čeho by to ten lékař zadával, když není jedno jasné validní místo, kde to očkování všechno je, právě třeba u těch, kteří se přestěhují, jsou u různých lékařů, očkují se na různých místech, takže s tím se spíše nepočítá,“ uvedla k tomu ředitelka SÚKL Irena Storová.

Rodiče mohou mít děti ve svém záznamu

Rodiče si budou moci do svého lékového záznamu přidat i své děti. „Vnímáme jako velkou výhodu, že nově narozené děti budou mít záznamy o všech provedených očkováních elektronicky na jednom místě už od začátku svého života,“ prohlásila místopředsedkyně Sdružení praktických lékařů pro děti a dorost ČR Jana Kulhánková.

Také připomněla, že s papírovými očkovacími průkazy jsou často problémy, protože pacient může průkaz ztratit, poškodit, často se stává, že ho zapomene doma a lékaři musí informace dohledávat. Elektronizace by tak měla usnadnit život pacientům i lékařům.

Epidemiolog Rastislav Maďar během tiskové konference chválil výhody elektronizace zdravotnictví a mimo jiné uvedl: „Zdravotníkům eRecept značně ulehčil práci během pandemie a troufám si říci, že některým pacientům to zachránilo život.“

Lékový záznam má zabránit nežádoucím interakcím léků, slibuje ministerstvo

Domácí

Další novinky: ePoukaz a eRecept s modrým pruhem

Další novinkou je ePoukaz na zdravotnické prostředky. Ten začne platit 1. března 2022 a bude nepovinný. Dosavadní papírové průkazy se tedy nebudou muset zpětně digitalizovat. Všechny ePoukazy budou evidovány v Centrálním úložišti elektronických poukazů, kam bude mít pacient přístup a bude mít tak přehled o všech svých poukazech.

Elektronicky bude od 1. ledna také vydáván tzv. recept s modrým pruhem. Ten se týká léčivých přípravků s obsahem vysoce návykových látek. eRecept bude ukládán do Centrálního úložiště elektronických receptů. Nově bude předepisováno na eRecepty s modrým pruhem také léčebné konopí, které je v současnosti vydáváno na běžný recept.

Lékaři budou opět psát dva léky na jeden recept

Domácí

Covidu-19 se eOčkování zatím netýká

K dotazu, zda se eOčkování dotkne i aplikace Tečky, Vojtěch odpověděl: „Pokud jde o očkování na covid, tak se situace nemění, je to mimořádná situace, ta aplikace bude fungovat, za této situace je to na místě. Troufám si tvrdit, že dojdeme do doby, kdy už nebude všude vyžadován QR kód pro vstup do služeb a podobně, když dosáhneme té kýžené proočkovanosti.“

Tečka je podle něj aplikace pro mimořádnou dobu, protože zatím nikdo neví, jestli se očkování proti covidu stane standardem jako každoročně u chřipky. V takovém případě by bylo součástí elektronického očkovacího průkazu.

Reklama

Výběr článků

Načítám