Hlavní obsah

Ministerstvo žaluje bývalého zaměstnance, který upozornil na "strašnou korupci"

– Praha
Právo, Radim Vaculík

Obvodní soud pro Prahu 1 začal v pondělí řešit žalobu ministerstva obrany na jeho bývalého vysoce postaveného zaměstnance. Na tom by nebylo nic divného, pokud by žalovaným nebyl muž, který podle svých slov upozornil na „strašnou korupci“ při zadávání veřejných zakázek jak na ministerstvu, tak ve Vojenských ubytovacích a stavebních správách (VUSS).

Článek

Řeč je o Robertu Bochníčkovi, někdejším řediteli pražské VUSS. Byl to právě on, kdo v roce 2007 veřejně vystoupil v médiích s tím, že mu v minulosti jeden podnikatel za získání zakázky nabídl úplatek ve výši 1,5 miliónu korun.

Bochníček tehdy veřejnou soutěž na opravu klatovských kasáren zastavil, protože si spočítal, že je o 20 miliónů předražená.

Už předtím prý informoval svého nadřízeného, že se na ministerstvu řada zakázek nadhodnocuje. To později potvrdila i protikorupční policie, která kvůli zmanipulovaným zakázkám za údajně více než miliardu korun a kvůli miliónovým úplatkům obvinila ze zločinného spolčení nejméně 35 lidí, mezi nimi uplácející podnikatele i úplatné zaměstnance ministerstva.

Bochníček jako jediný z tehdejších ředitelů všech pěti VUSS nebyl obviněn, v rozsáhlé korupční kauze vystupuje jako svědek.

Je to pomsta, tvrdí

Bochníček už v pražské VUSS nepracuje. Jeho nadřízení ho podle jeho slov nejprve přeřadili na jiný post, ale nakonec po uložení tří výtek mu dali v říjnu 2007 výpověď.

„Je to nepochybně jejich pomsta za to, že jsem upozornil na korupci. Udělali na mě obrovské prověrky, nikdy na mě nic nenašli a tento spor je jediná věc, kdy se opřeli o kontrolní protokol Nejvyššího kontrolního úřadu,“ podotkl.

U soudu se nyní brání rok staré žalobě ministerstva na náhradu škody ve výši zhruba 145 tisíc korun. Ministerstvo po něm peníze požaduje kvůli jeho podpisu na dodatku k jedné smlouvě z prosince roku 2005, která se týkala zimní údržby a úklidu pozemků před sedmi nejdůležitějšími objekty ministerstva i Armády ČR.

Dodatek upřesňoval, že soukromá firma, která se bude o úklid starat, bude mít v popisu práce také monitoring počasí, aby mohla v případě nějaké kalamity okamžitě zasáhnout.

Zároveň přenesl na firmu břemeno odpovědnosti za případné úrazy zaviněné počasím u armádních objektů. Za to měla zinkasovat ve čtyřech následujících letech celkem čtyři milióny korun včetně DPH.

Podle názoru ministerstva ale Bochníček podepsáním dodatku porušil nejen rozpočet a vnitřní předpisy, ale také zákon o veřejných zakázkách, když na zakázku upravenou oním dodatkem nevyhlásil zadávací řízení.

Bochníček to u soudu odmítl. Veřejná soutěž na zakázku i příprava smlouvy včetně dodatku podle něj proběhly v létě 2005.

„Já jsem ale přišel do funkce až 1. listopadu a to už byla tato věc dávno hotová, jen mi byla předložena k podpisu smlouva s tím, že už je to vysoutěženo a připraveno. Navíc úklid měl začít běžet už od ledna 2006, proto jsem smlouvu dva dny před Silvestrem musel podepsat, aby se mohlo vůbec uklízet,“ tvrdí dnes Bochníček.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám