Hlavní obsah

Ministerstvo zahraničí s okamžitou platností přestalo Číňanům vydávat víza

Aktualizováno

Ministerstvo zahraničí s okamžitou platností zastavilo vydávání víz pro čínské občany. V Číně nepřijímá ani nové žádosti o vydání víza. V reakci na vývoj kolem rozšiřování koronaviru to ve čtvrtek uvedl ministr zahraničí Tomáš Petříček (ČSSD).

Článek

„Vízová centra v Číně jsou v tuto chvíli zavřená,” řekl Petříček. O dalších možných opatřeních se dál jedná.

Diplomacie podle něj také stále řeší možnou evakuaci českých občanů z oblastí postižených nákazou, zastupitelským úřadům se přihlásili další tři lidé, takže jich je celkem pět.

SPECIÁL: Koronavirus 2019-nCoV

Speciály

O možnosti evakuace českých občanů jedná diplomacie s Francií a Británií, podle Petříčka není vyloučena ani spolupráce s Německem. Pokud do konce víkendu nebude jisté, že všichni Češi, kteří o to požádali, mohou být přesunuti do Evropy, zváží česká vláda vyslání vládního speciálu, který by mohl vzít i občany dalších zemí EU.

„Pro čínskou stranu je to citlivá otázka, a to respektujeme. Chtějí, aby situace byla držena v klidu, aby jejich občané v oblastech, kde je vyhlášena karanténa, nepropadali panice,” řekl.

Navrátilce by čekala karanténa

Kdy se čeští občané vrátí do vlasti, bude podle Petříčka záležet i na případných karanténních opatřeních po příletu. „Prioritou je, aby se předešlo riziku šíření koronaviru v Evropě. Je určitě nutná karanténa,” řekl. Podle něj se jedná o tom, zda by karanténní opatření byla na území státu, do kterého by občané přiletěli, nebo by bylo možné je převézt do Česka.

Vláda možná zakáže lety z Číny

Domácí

Premiér Andrej Babiš chce vládě navrhnout, aby došlo k zastavení leteckého spojení mezi Čínou a ČR. Petříček nevyloučil, že k pozastavení letů přistoupí i samotné společnosti.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám