Hlavní obsah

Ministerstvo otočilo, přednostní registrace chroniků prodloužilo do půlky června

Právo, špf

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Se spuštěním registrace pro lidi starší 40 let prodloužilo ministerstvo zdravotnictví i platnost kódu pro chronicky nemocné. Přednostně se mohou registrovat k očkování proti covidu až do 15. června. Ministerstvo to napsalo na svých stránkách.

Foto: Virginia Mayo, ČTK/AP

Ilustrační foto

Článek

Resort přitom ještě pár dnů před uplynutím lhůty tvrdil, že s jejím prodloužením nepočítá. Lidé s vybranými diagnózami se tak mohou přednostně hlásit dál. Unikátní kód jim poskytne některý ze specialistů.

Dlouho mimo systém

Stejně tak se mohou do systému s o něco nižší prioritou hlásit i někteří pečující, kteří jsou v evidenci úřadu práce. Zvláštní kód pro registraci dostanou na jeho krajské pobočce. Na to, že pečující stáli dlouho mimo systém, Právo důrazně opakovaně upozorňovalo.

Země slíbily Česku 80 tisíc vakcín, dar zatím nedorazil

Domácí

Ministerstvo zareagovalo v polovině března, kdy redakce poukazovala na ohrožení chronických pacientů covidem. První skupině vysoce rizikových umožnil stát registraci 24. března, dalším méně ohroženým pak 12. dubna. Dosud se podle ministerstva zaregistrovalo do očkovacích center přes 200 tisíc osob s chronickým onemocněním, aspoň jednu dávku ale dostalo podle statistik jen 29 482 lidí v této kategorii. Jedním z důvodů je, že se k očkování dostali už dřív v rámci věkových kategorií.

„Ministerstvo chtělo umožnit přednostní očkování chronickým pacientům mladším čtyřiceti let,“ napsala v úterý Právu mluvčí resortu Jana Schillerová k nečekanému obratu.

První dávku má za sebou už 20 milionů Francouzů

Koronavirus

„Jelikož podstatná většina osob s chronickým onemocnění náleží současně mezi seniory, byly tyto osoby primárně očkovány již v nejranějších fázích očkování podle věku,“ dodala mluvčí. Pečujících, kteří se starají o vybrané chroniky, je v Česku několik desítek tisíc. S pomocí kódu se zaregistrovalo 765 z nich.

Také tady mohla většina zvolit snazší cestu: pokud jsou aktuálně starší čtyřiceti let, mohou se registrovat do centra nebo k praktikovi jen na základě věku.

Reklama

Výběr článků

Načítám