Hlavní obsah

Minimální důstojná mzda je téměř 34 000 korun, v Praze 40 000 korun, tvrdí experti

Jakou částku by měl minimálně vydělávat člověk, aby pokryla náklady pro něj a jedno dítě a umožňovala oběma naplnit potřeby včetně volného času a menšího spoření? Podle expertů z platformy pro minimální důstojnou mzdu by to v prvním čtvrtletí mělo být 33 909 korun, v Praze pak 39 974 korun. Na tyto částky, které jsou diametrálně odlišné od skutečné minimální mzdy, mnoho pracujících nedosáhne.

Foto: Milan Malíček, Právo

Ilustrační foto

Článek

Platforma při výpočtu zohlednila náklady na jídlo, bydlení, oblečení, dopravu, zdraví, vzdělání, mobil, internet i menší rezervu a také růst cen. Při stávající a předpokládané inflaci pro letošní rok by se podle ní částka měla zvednout na 34 977 v regionech a 41 233 v hlavním městě.

Loni měla podle propočtů minimální důstojná mzda odpovídat částce 31 146 korun, v metropoli pak 36 717 korun.

PŘEHLEDNĚ: Kdo dosáhne na jednorázový příspěvek na dítě

Finance

Podle dat statistiků byla loni průměrná mzda v ČR 37 839 korun, medián činil 34 360 korun.

Ohrožená skupina

Víc než dvě desítky odborníků na sociální problematiku, ekonomů, sociologů a politologů pracovaly na konceptu minimálního důstojného výdělku od roku 2016. Při výpočtech experti vycházeli z údajů statistického úřadu, ministerstev i dalších institucí.

Počítali odměnu za práci na plný úvazek pro člověka, který živí ještě další osobu – dítě či dospělého. Poprvé částku zveřejnili pro rok 2019.

Podle zjištění platformy bylo loni pod minimální důstojnou mzdou 41 procent z asi 3,6 milionu úvazků v soukromém sektoru. Týká se to tak zhruba 1,5 milionu lidí. Na částku nedosáhne 48 procent žen a 35 procent mužů. Ve veřejné sféře vydělává méně, než je minimální důstojná mzda, 17 procent pracovníků.

Česko má třetí nejvyšší inflaci v EU

Ekonomika

„Lidé, kteří na minimální důstojnou mzdu nedosahovali v minulých letech či se se svými příjmy pohybovali těsně nad ní, jsou nyní rychlým růstem cen energií a celkovou inflací ohroženi v mimořádné míře,“ uvedli autoři.

Minimální mzda loni činila 15 200 korun. Letos je 16 200 korun. Na rodičovské, která je na tři roky, se měsíčně vyplácí 8333 korun, uvedli experti. Minimální důstojná mzda bez výdajů na oblečení a volný čas a bez odložení úspor by vyšla na 21 035 korun.

„Je to otázka respektu.“ V Německu zvyšují minimální mzdu na 300 Kč za hodinu

Ekonomika

Podle autorů je nutné dál zvyšovat výdělky v Česku. Doporučují také, aby firmy pro získání veřejných zakázek či dotací musely zaručit důstojné ohodnocení. Rozšířit by se měla nabídka bezplatných či dostupných služeb a zboží. V dostatečné výši by měly být i dávky, které nahrazují mzdu.

Anketa

Jaký je váš příjem ve srovnání s vypočítanou minimální důstojnou mzdou?
Nižší
75,5 %
Vyšší
24,5 %
Celkem hlasovalo 10029 čtenářů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám