Hlavní obsah

Minář: Buď nás podpoří půl milionu lidí, nebo do voleb nejdeme

Novinky, Dominika Jeřábková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Bývalý předseda spolku Milion chvilek pro demokracii Mikuláš Minář ve čtvrtek představil nově založené hnutí Lidé PRO. Sami občané by se přitom měli podílet i na sestavování kandidátek. Pokud se mu však nepodaří nasbírat půl milionů podpisů na podporu subjektu, slíbil, že sněmovní ambice vzdá.

Foto: Anna Šolcová

Mikuláš Minář

Článek

„Od chvíle, kdy jsem oznámil vstup do politiky, jsem si vyslechl své. Že to dělám kvůli svému egu, že tříštím opozici, že teď to nemá smysl, že jsem mladý fracek a pražský kavárník. Nic z toho není pravda,“ uvedl Minář.

Opozice Mináře zklamala. Neslyšel jsem žádný plán, říká

Domácí

Podle něj je nyní především třeba, aby se podařilo republiku opět spojit. „Kobliháři, nebo kavárna. Vítači, nebo odmítači. Rouškaři, nebo antirouškaři. Moc staří, nebo moc mladí. Přišel čas to změnit. Protože pokud máme jít po krizi nahoru, musíme najít společnou řeč,“ podotkl.

Nejasné ideové ukotvení

Na cestě ke sněmovním volbám si hnutí vytyčilo pět milníků, a sice za každých sto tisíc nasbíraných podpisů si stanovilo dílčí cíl. Konkrétně jde o vytvoření programu Plán pro Česko, svolání ustavujícího sjezdu, zvolení předsednictva, přímou volbu kandidátů, kterou by mohlo následovat samotné oznámení kandidatury do voleb. „Buď půl milionu lidí podepíše, že to má smysl, nebo do toho nejdeme,“ tvrdí Minář.

Minář vytvořil spolek Pro ČR. Za koronaviru to bude mít těžší, míní politolog

Volby

Ani ze slov jednoho z členů vznikajícího hnutí, pražského náměstka pro oblast financí a rozpočtu Pavla Vyhnánka však nebylo zatím jasné, jak se plánuje hnutí na české politické scéně profilovat. „Neřeším, co je levicové nebo pravicové. Ale co je funkční.” uvedl.

Hnutí má tak prozatím jen 12 priorit. Jsou jimi podle webu prosperita, zdraví a bezpečí, země pro každého, spravedlnost, rodina, hrdá země, česká krajina, vzdělávání, regiony, profesionalita, restart politiky a naděje.

Program Plán pro Česko má v létě vzniknout v návaznosti na sérii setkání s občany po celé republice.

Těžko věřit, že Minář myslel spojování sil vážně, zaznívá od opozice

Domácí

Na samotném vzniku hnutí se podílí také bývalý šéf české pobočky Transparency International David Ondráčka. Mezi poradci je pak například předsedkyně Státního úřadu pro jadernou bezpečnost Dana Drábová či bývalá senátorka a předsedkyně Nejvyššího soudu Eliška Wagnerová. Zároveň hnutí podporuje i bývalý premiér a předseda Senátu Petr Pithart.

 Podle opozice tříští síly

Opozice však kritizovala Mináře již v září, kdy záměr vzniku hnutí poprvé oznámil. Zatímco dříve podle nich vyzýval ke spojování politických demokratických sil, nyní je však podle jejích zástupců naopak sám tříští. „Je velmi zvláštní, když někdo, kdo volá po větší spolupráci, nakonec tuto svoji výzvu přetaví a pojme tak, že svým krokem dělá pravý opak. Těžko tomu původnímu úmyslu pak věřit,“ uvedl tehdy šéf KDU-ČSL Marian Jurečka.

Mezitím navíc vznikla konzervativní koalice ODS, TOP 09 a KDU-ČSL a zároveň se rýsuje i předvolební „liberálnější” spojení mezi Piráty a STAN.

Konzervativní trojblok narazí u kroužkování. Nejvíce vytěží ODS, míní politolog

Domácí

„I kdyby dvě opoziční koalice získaly těsnou většinu, není to dlouhodobé řešení. Když budou v opozici číhat jen populisté a extrémisté, při prvním zaváhání se vrátí zpět ještě silnější. Navíc, když zklamaným lidem v době krize nenabídneme třetí alternativu, nemusíme se vítězství dvou opozičních koalic vůbec dočkat. Proto potřebujeme v politice novou naději,“ uvedla k výtkám starostka Peček Alena Švejnohová, další z Lidé PRO.

Minář končí v čele Milionu chvilek. Chce do politiky

Domácí

Z vedení Milionu chvilek Minář vystoupil 5. října. Jeho nástupce Benjamin Roll oznámil, že spolek je bytostně občanská iniciativa rostoucí zdola a jako taková nikdy nebude kandidovat ve volbách.

Podle politologů by nová Minářova politická strana mohla oslabit opozici.

Reklama

Výběr článků

Načítám