Hlavní obsah

Migrační krize stála ministerstvo vnitra 10 miliard korun

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Na zvládání migrační krize spojenou s ruskou invazí na Ukrajinu ministerstvo vnitra dosud vynaložilo deset miliard korun. V Otázkách Václava Moravce to řekl ministr vnitra Vít Rakušan (STAN). Další zvládání migrace má řešit strategický plán, o kterém vláda bude jednat ve středu a Poslanecké sněmovně bude předložen 14. dubna.

Foto: Novinky

Ministr vnitra Vít Rakušan

Článek

V částce se podle Rakušana odrazilo nastavení základních krizových mechanismů, tedy například zahájení provozu uprchlických center nebo úpravy systémů.

„Pracujeme se scénářem 300 tisíců uprchlíků v České republice, což je současná situace. Další variantou je pět set až šest set tisíc lidí, což je nejpravděpodobnější varianta po konzultaci se sociology. Na to připravujeme veškerá opatření, která se budou týkat vzdělávacího systému, zdravotního systému, sociálního zabezpečení pro lidi, možnosti vstupu na trh práce,“ řekl Rakušan.

V pozadí prý pracují i s variantou, že by válka trvala až rok a v Evropě se pohybovalo více ukrajinských uprchlíků. Zhruba 255 tisíc běženců dostalo speciální vízum.

Kriminalita spojená s uprchlíky

V souvislosti s příchodem uprchlíků policie eviduje pět set podnětů o trestných činech a zahájila 138 trestních řízení. „Samozřejmě se to týká komplexně nejrůznější kriminality spojené s příchodem Ukrajinců do České republiky, v některých případech je to opravdu zneužívání situace uprchlíků či jejich okradení. Minimálně činů je s Ukrajinci jako pachateli. Lidé z Ukrajiny jsou sami potenciální oběťmi, ať už to jsou podvody s vízy, kuplířství, nebo podvody nesměnitelnosti v jejich měně,“ přiblížil Rakušan.

Policie zahájila 138 trestních řízení v souvislosti s migrací z Ukrajiny

Domácí

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám