Hlavní obsah

MHD v Praze čekají změny: prodloužené intervaly i další vyhrazené pruhy

– Praha

Pražskou MHD čekají v listopadu a prosinci dílčí změny jízdních řádů a tras autobusových linek. Vyznačeny budou i nové vyhrazené pruhy pro autobusy a otevřít by se měla i dvě nová záchytná parkoviště. Změny ve středu představili náměstek primátora Adam Scheinherr (Praha sobě), ředitel Ropid Petr Tomčík a generální ředitel dopravního podniku (DPP) Petr Witowski.

Foto: Archiv, Právo

Ilustrační foto

Článek

„Systém je třeba neustále ladit, proto nyní přistupujeme k některým opatřením, kdy od prosince například zlepšujeme obslužnost řady lokalit. Nerušíme žádné linky, pouze měníme parametry,“ řekl Tomčík.

Od začátku listopadu bude mít změněny jízdní řády dvacítka autobusů. Například linka 109 bude mít ve večerních hodinách prodloužen interval z 20 na 30 minut. Intervaly budou prodlouženy také u autobusů 131, 151, 175 a 176. Linka číslo 216 bude zkrácena.

Smlouva na provoz přístřešků MHD v Praze je nevýhodná a dlouhá, tvrdí analýza

Domácí

Od 1. prosince začne v MHD jezdit například nová midibusová linka 153, která bude jezdit na Červený Vrch, ke hřbitovu na Malvazinkách nebo na Dívčí hrady v Praze 5. Kvůli nové bytové výstavbě budou posíleny linky 158 a 195 v Letňanech. Linka 182 bude nově jezdit z Proseku do Vinoře. Autobus číslo 194 pojede až k Nemocnici pod Petřínem a spojí se s linkou 192 a bude mít kratší interval. Linka 146 bude prodloužena ze Spojovací až na Želivského.

Počátkem roku se prodlouží intervaly

Nové pruhy pro autobusy budou vyznačeny na Strakonické, v Kamýcké, Kukulově a na Plzeňské ulici, kde bude pruh od zastávky Krematorium Motol na Hlušičkovu. Městská firma Technická správa komunikací (TSK) by je měla vytvořit ještě letos. V hlavním městě je nyní přes 32 kilometrů vyhrazených pruhů.

Kde vzniknou nové vyhrazené pruhy
Strakonická (nový vyhrazený pruh místo krajnice v úseku Lahovický most – K Sádkám)
Kamýcká (nový vyhrazený pruh v klesání v úseku Suchdolská – K Sedlci)
Kukulova (nový vyhrazený pruh ve stoupání k nemocnici Motol)
Plzeňská (nový vyhrazený pruh od zastávky Krematorium Motol až k zastávce Hlušičkova)
zdroj: Ropid

Jízdní řády budou upraveny také v lednu a únoru příštího roku. Důvodem je nižší vytíženost MHD, proti zbytku roku ji v těchto měsících využívá o asi 16 až 18 procent lidí méně. „Budu upřímný, musíme nechat řidiče autobusů trochu vydechnout od nekonečných přesčasů, a tak se intervaly mírně prodlouží,“ řekl náměstek ředitele Ropid Martin Šubrt.

Foto: Jaroslav Soukup, Novinky

Žena se na zastávce seznamuje s novými jízdními řády

Novinkou bude od ledna možnost sledovat příjezd autobusových spojů do zastávek. Informace bude DPP předávat do jednotné databáze a lidé je pak budou moci najít například v aplikaci PID Lítačka či dalších webových a mobilních aplikacích. Na rozšíření informovanosti ohledně tramvají DPP nyní pracuje. Podle Witowského to neumožňují dříve uzavřené smlouvy. „DPP netají informace o pohybu tramvají, ale zdědili jsme smlouvy, které to neumožňují,“ řekl. Informace o spojích bude DPP poskytovat zdarma.

Pro zlepšení dopravy plánuje město v prosinci otevřít záchytné parkoviště pro 115 automobilů v Braníku. Parkoviště P+R Běchovice-střed bude otevřeno 9. prosince a pojme 64 vozů.

Vedení Prahy stále nevzdalo nápad udělat všechny autobusové zastávky na znamení

Domácí

Reklama

Výběr článků

Načítám