Hlavní obsah

Městskou knihovnu v Praze zaplnili uprchlíci. Krizové centrum se má přesunout

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha
Aktualizováno

Ukrajinci prchající do České republiky kvůli ruské invazi mohou nově vyhledat pomoc také v Městské knihovně v Praze, kde pro ně narychlo vzniklo asistenční centrum. V budově na Mariánském náměstí v centru metropole si mohou uprchlíci vyřídit všechny potřebné doklady včetně registrace u cizinecké policie. Pomohou jim tam také se zdravotním pojištěním či bydlením. K dispozici jsou tu pro ně také potravinové balíčky nebo dětský koutek. Centrum se ale má brzy přesunout do Kongresového centra.

Pražská Městská knihovna je přeplněná uprchlíky z Ukrajiny. Video: Novinky

 
Článek

Do centra, na jehož vzniku mají podíl pražský magistrát a Středočeský kraj, míří uprchlíci, kteří přicestovali vlaky na pražská nádraží.

Na nádraží jsou kiosky s informacemi a také dobrovolníci, kteří prchajícím Ukrajincům radí, co dělat, kam jít, přičemž je směrují právě hlavně na Mariánské náměstí.

U Městské knihovny jsou i hasiči, jejichž auta mohou případně převézt větší skupinky uprchlíků, které by potřebovaly nouzové ubytování.

Vláda navyšuje rozpočet obrany

Domácí

Původní provozní doba centra byla do 17 hodin, avšak kvůli velkému zájmu byla prodloužena do 22 hodin. V úterý tu odbavili zhruba 200 lidí.

„Předpokládám, že ve středu to bude ještě víc, vidíme, že kapacita přestává stačit,“ sdělil Novinkám primátor Hlavního města Prahy Zdeněk Hřib.

Ve středu pak krizový štáb doporučil přestěhování centra. Hřib novinářům řekl, že přesun by se mohl uskutečnit do pátku. Nově by mělo sídlit v Kongresovém centru Praha na Vyšehradě.

V knihovně je centrum v levé části budovy, samotná knihovna funguje dál.

Ukrajinci tu podle mluvčího magistrátu Víta Hofmana dostávají ucelený servis. „Procházejí tady různými stanovišti. U prvního dostanou respirátor, pokud ho nemají, pak postupují k pracovišti policie, kde je evidence osob, a další stanoviště řeší ubytovací kapacity,“ vysvětlil Novinkám s tím, že další stanoviště s uprchlíky řeší pojištění nebo třeba psychologickou pomoc.

K dispozici jsou tu kromě úředníků i psychologové a tlumočníci.

Foto: Novinky

Na místě se mohou Ukrajinci nejen registrovat, ale vyřídit si také zdravotní pojištění nebo využít pomoc psychologa.

Pro uprchlíky jsou také připravené potravinové balíčky a pro děti program v dětském koutku.

Využít mohou i služeb knihovny, jako jsou například počítače s přednastaveným ukrajinským jazykem a internetem. Knihovna na místo také sváží knihy v ukrajinštině.

Masakr v Charkově: Rusko útočí na obytné oblasti, desítky mrtvých

Zahraniční

Reklama

Výběr článků

Načítám