Hlavní obsah

MeSES doporučuje sundat roušky ve třídách a kancelářích v bezpečných okresech

Aktualizováno

Mezioborová skupina pro epidemické situace (MeSES) v pátek vydala doporučení, podle kterého by v regionech s nízkým výskytem nákazy koronavirem nemusela pokračovat povinnost nosit ochranu dýchacích cest v homogenních kolektivech, jako jsou školní třídy, kanceláře nebo dílny. V okresech s nízkou incidencí by se také už nemuselo plošně testovat ve firmách a školách.

Článek

Respirátory by mohli žáci, studenti či zaměstnanci sundat v okresech, kde je „potvrzená incidence nižší, než 25 případů na 100 tisíc obyvatel za 14 dní, reprodukční číslo R je dlouhodobě nižší než hodnota 1 a podíl pozitivních testů je nižší než 4 procenta,“ uvedl MeSES ve své zprávě.

Zda je váš okres mezi těmi bezpečnými, si můžete ověřit na přiložené mapě.

Týkalo by se to pobytu ve stálém kolektivu, například ve třídě nebo v kanceláři. Ve společných prostorách, kde se kolektivy setkávají, by povinnost ochrany dýchacích cest měla být zachována.

O zrušení roušek ve třídách by měl v pondělí jednat ministr školství Robert Plaga s šéfem resortu zdravotnictví Adamem Vojtěchem (oba za ANO).

Plaga chce, aby děti odložily roušky už v úterý. Vojtěch s rozhodnutím váhá

Domácí

„Stálé kolektivy (třídy, oddělení ve firmě apod.), které byly po dobu několika týdnů pravidelně testovány, lze považovat za méně rizikové, než náhodně se setkávající skupiny (služby, hromadné akce apod.),“ uvádí MeSES.

Konec plošného testování

V uvedených oblastech by také mělo skončit povinné testování v podnicích a školách. Pokud by v daném okrese došlo ke zhoršení situace, testování by se obnovilo.

„Toto stanovisko se opírá o závěry existujícího výzkumu a doporučení mezinárodních organizací s ohledem na současnou situaci epidemie covid-19 v Česku. Doporučení vychází také ze zkušeností v jiných zemích a z expertních odhadů,“ uvádí MeSES.

V současné době se plošně testují žáci a studenti ve školách, zaměstnanci v podnicích. Veřejnost má od června nárok na hrazené dva testy metodou PCR a čtyři antigenní, v červenci pak půjde o dva každého typu.

Lékaři: Plošné testování už nedává smysl

Domácí

V Česku v současnosti postupně klesá incidence, celorepublikový průměr k pátku činí 23,88 případu na 100 tisíc obyvatel za 14 dní. Reprodukční číslo je dlouhodobě pod hodnotou 1, což znamená ústup epidemie. Klesá také procentuální pozitivita testů.

Přibylo 430 nakažených

Zahraniční

Bývalý ministr Petr Arenberger (za ANO) oficiální spolupráci se skupinou MeSES před svým odchodem z funkce ukončil, nový šéf resortu Adam Vojtěch uvedl, že zájem o neformální spolupráci má.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám